08/04/11 15:45
(http://www.klassa.bg/)

Компютър определя къде е направена дадена снимка

Американски експерти разработват технология, която ще позволи на компютри да определят къде по света е направена дадена снимка, съобщи „Дейли мейл“.
Системата ще може да се използва за проследяване на терористи, които се укриват в отдалечени региони. Според американската агенция за авангардни изследователски проекти съществуващите в момента технологии не могат да се справят с подобна задача. Засега анализаторите в разузнаването се опитват да установяват мястото, където е заснет видематериал или снимка, като анализират всеки детайл от картината. Освен това те използват сателитни образи, геоложка и ботаническа информация, както и културни следи. „Подобни методи за геолокация са изключително трудни и често имат ограничен успех“, обясняват от агенцията. Засега не е ясно точно как ще работи новата технология. Компютрите ще трябва да използват огромни бази данни с образи, за да търсят в тях съвпадение с образа от снимката. По-напреднал метод би могъл да прави изводи за атмосферното налягане от снимката и да свързва данните с регион с подобни условия по времето, когато е била направена снимката. Експертите обаче признават, че подобна технология едва ли ще бъде разработена преди 2016 г.
Google наскоро представи функцията „обратно търсене“, която позволява на потребителите да търсят в мрежата подобни снимки на тези, с които те разполагат. Подобна технология може да се използва, за да се търсят повече снимки на определен човек или сграда. От американската агенция за авангардни изследователски проекти смятат обаче да разработват собствена система, която няма да използва вече съществуващи технологии като тази на Google.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване