08/04/11 15:54
(http://www.klassa.bg/)

Линиите към Турция и Гърция стават приоритет за железниците

Железопътните участници, които свързват България с южните й съседки Турция и Гърция ще бъдат приоритетни за реконструкция и модернизация, защото те са част от европейските транспортни коридори, заяви вчера изпълнителният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Милчо Ламбрев. Според него така приоритетно ще бъде рехабилитирана отсечката Пловдив – Бургас, както и участъкът Септември – Пловдив, разделен на три лота, и Димитровград – Свиленград, също разделен на три лота. За нас те са най-съществените, за да можем да изпълним задълженията, които има нашата страна за поддържането на жп коридорите на Евросъюза, твърди Ламбрев. Остава ни да направим за следващия програмен период отсечката София – Септември. Там ще бъде изградено изцяло ново трасе и ще бъдат необходими много средства. Нашата компания почти е завършила идейната фаза на проектирането, допълни той. Според Ламбрев обаче основната работа по строителството на жп линията София – Септември ще остане за следващия програмен период 2014-2020 г.
В идейна фаза са завършени проектите за реконструкция и модернизация на жп участъците София - Драгоман и София – Перник – Радомир. Те също са част от Оперативна програма „Транспорт”, но за следващия програмен период, обясни Ламбрев. Той уточни, че участъците в Северна България не представляват интерес в Европейския съюз, тъй като не са част от европейските коридори. „Единият коридор, който свързва България с Гърция и Румъния, е важен. Вторият коридор свързва България с Турция и Румъния и затова нашите усилия са насочени само там, за да можем да използваме средствата през първия програмен период, който приключва в края на 2013 г.”, посочи изпълнителният директор на НКЖИ.
Относно северните линии Ламбрев обясни, че там също се правят опити да бъдат намерени финансови средства. „В момента се водят преговори и за да можем да направим втора жп линия Мездра – Горна Оряховица и отделно Русе – Варна. Това са много важни дестинации за нас”, категоричен бе изпълнителният директор на НКЖИ. Той посочи, че за тях ще се търсят възможности от държавния бюджет и евентуално фондове, които са с много ниски лихви.
В Национална компания „Железопътна инфраструктура” вчера бяха отворени ценовите оферти на 23 фирми, участващи в конкурса за реконструкция на жп линията Димитровград – Свиленград. Железопътният участък е част от трансевропейската железопътна мрежа, което обуславя и необходимостта да бъде приведена в съответствие с изискванията й. Постигането на тази оперативна съвместимост, както и скорост от 160 км/ ч е основна цел на модернизацията. Проектът за реконструкция и рехабилитация на участъка ще се проведе по следните позиции: първо - реконструкция и електрификация на железопътната отсечка Димитровград – Харманли; второ – реконструкция и рехабилитация на железопътната отсечка Харманли – Свиленград; трето – изграждане на нови тягови подстанции в Симеоновград и разширяване на съществуващата подстанция в Димитровград. Проектът е с индикативен бюджет 154 млн. евро без ДДС. Комисията, която ще разгледа предложените ценови оферти, ще избере от тях икономически най-изгодната, като участниците ще могат да участват в конкурса само за една обособена позиция. Крайният срок за заседание на комисията е 26 август.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване