08/04/11 18:00
(http://www.klassa.bg/)

Подобряваме енергоспестяването си по-бързо от очакваното

България е надвишила целите си за енергоспестяване, като от 2008 г. до 2010 г. е подобрила енергийната си ефективност с около 4,5 %. Това каза вчера изпълнителният директор на Агенцията за енергийна ефективност Кольо Колев при подписването на доброволно споразумение за подобряване на енергоспестяването с компанията Е.ОН. Той обясни, че по план е било заложено енергийната ефективност да се подобри с 3%. До 2016 г. пък подобрението трябва да достигне 9% спрямо периода 2001 - 2005 г. , каза още Колев.
В момента се подготвя доклад за напредъка на България в повишаването на енергийната ефективност при компаниите и администрацията. Всички задължени по закона лица са представили данните си, обясни Колев. Очаква се до края на годината ЕС да подготви свой доклад за напредъка на страните по темата.
От АЕЕ вече ще си сътрудничат и с немската Е.ОН за подобряването на енергийната ефективност у нас. Подобни документи за сътрудничество вече бяха подписани с чешката ЧЕЗ и австрийската ЕВН, които също са собственици на елмрежата у нас. Според доброволното споразумение двете страни създават съвместна работна група, която ще анализира и ще предлага решения на проблеми, възникващи по време на изпълнението на задълженията на „Е.ОН България продажби“. Основен приоритет на двете страни ще бъде и ускореното въвеждане на методики за оценка на енергоспестяващия ефект от изпълняваните мерки.
Енергийната ефективност е начинът за постигане на поносимост на цените на енергията, които ще продължат да растат, каза вчера Бойко Димитрачков, председател на управителния съвет на „Е.ОН България Продажби“. За момента на електроразпределителните дружества у нас ДКЕВР не признава разходите им за подобряването на енергийната ефективност. Така вложените средства си остават за сметка на маржа на компаниите. За да сме по-ефективни, би трябвало да развием допълнителни източници на финансиране - усвояване на европейските фондове и дългово финансиране, каквото предоставя ЕБВР, заяви Димитрачков. За подобни инициативи дружествата ще разчитат и на подкрепата на АЕЕ, добавиха от Е.ОН. От дружеството вече са направили няколко кампании, за да информират абонатите си как да подобрят своята енергийна ефективност. Освен раздаването на листовки на част от абонатите си подарихме и енергоспестяващи крушки, уточни Димитрачков.
За намаляване на енергийното потребление в сградите е особено важна топлоизолацията на сградите и на това трябва да се наблегне, твърди още той. В момента най-неефективно е отоплението с климатици през зимата. По думите му голяма част от абонатите на Е.ОН във Варна се отопляват така.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване