08/04/11 15:56
(http://www.klassa.bg/)

Приемат бонус-малус през декември, но системата ще влезе в сила най-рано от 2012 г.

Регламентът за системата бонус-малус и методиката за уреждане на неимуществени вреди вследствие на катастрофи ще бъде приет в края на декември. Това предвижда Програмата за нормативната дейност на Комисията за финансов надзор за второто шестмесечие на 2011 г. Три наредби, предложени от Борислав Богоев, заместник-председател, ръководещ управление "Застрахователен надзор", ще бъдат приети на заседанието на КФН, което ще се проведе на 21 декември, като цялата програма обединява 10 предложения в различните звена на комисията.

Целите

Въвеждането на бонус-малус система е едно от предложенията на Богоев. С него ще бъде въведена система за коригиране на застрахователната премия в зависимост от поведението на водача при движение по пътищата и/или причинените щети, е записано в програмата. Нормативният акт ще окаже въздействие върху дейността на застрахователите и застрахователните посредници при сключване на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, пише още в документа. Ще бъде гарантирано по-нататъшното развитие на този сегмент от застрахователния пазар чрез премахването на многообразните и понякога странни критерии за даване на отстъпки от застрахователната премия. Идеята на КФН е да бъде въведен принцип на справедливост по отношение на застрахованите. Така добросъвестните и внимателни водачи ще бъдат „възнаградени" с по-ниска премия, а тези, които не спазват правилата за движение и съответно причиняват ПТП, ще бъдат „санкционирани" с по-висока премия според КФН. Прилагането на практика на системата ще започне най-рано от 2012 г. Реално обаче тя може да бъде приета само ако Народното събрание одобри дотогава промените в Кодекса за застраховане , които бяха внесени, но ще влязат в сила най-рано есента.

Методиката за неимуществени вреди

Новата наредба ще въведе дългоочакваната Методика за уреждане на претенции за обезщетение за претърпени неимуществени вреди и за вреди, причинени на моторни превозни средства. В нея ще бъдат определени минимални размери за изплащаните обезщетения в случай на претърпени неимуществени вреди на база различни категории и степени на увреждания. Очаква се тя да доведе като цяло до увеличаване размера на изплащаните обезщетения и респективно на застрахователната премия по „Гражданска отговорност“ на автомобилистите. Нормативният акт ще има съществено въздействие върху дейността по уреждане на претенции на застрахователите, тъй като ще въведе минимални стандарти и размери на обезщетенията за неимуществени вреди, пише в програмата на комисията.
Експертите от КФН уточняват, че предвижданите промени ще гарантират на лицата, увредени в резултат от ПТП, получаването на по-справедливи и предсказуеми обезщетения. Косвените ефекти от мярката са свързани със засилване на авторитета и репутацията на застрахователната индустрия, както и за утвърждаването на доверието при сключване на задължителната застраховка, пише КФН в програмата си.

Финансов одит на застрахователи

Това е третата промяна, инициирана от Борислав Богоев, и се очаква да бъде приета на 21 декември. Наредбата цели да бъде определен редът и критериите за съгласуване на одиторско предприятие с КФН и да уреди изискванията за одит на годишния финансов отчет на даден застраховател. Нормативният акт няма да има въздействие върху бюджета на КФН. Освен това той ще има изключително ограничено въздействие върху одиторите и застрахователите.
Както другите две, така и тази наредба ще може да влезне в сила едва когато парламентът приеме промените в Кодекса за застраховане.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване