08/04/11 17:14
(http://www.klassa.bg/)

Решенията за Косово дълго ще бъдат временни и едностранни

Представители на КФОР и на Сърбия постигнаха предварително споразумение за решаване на кризата в Северно Косово, но Прищина заяви, че това е неизгодно и неприемливо за страната.
Кризата започна, когато на 25 юли специалните части на косовската полиция РОСА се опитаха да превземат КПП-Бърняк. Този пункт, наричан от сърбите "административен", заедно с КПП-Ярине се намира на територията на Северно Косово, населена предимно със сърби. Те, както и Сърбия не признават съществуването на косовска държава и смятат тази територия за своя. Косово, признато от България и доста световни сили без Русия, Китай, Испания, иска обаче по някакъв начин да наложи свой ред в своята територия с помощта на бойни части. САЩ и ЕС осъдиха напрежението в Северно Косово, а силите на РОСА се изтеглиха. Започнаха преговори за намиране на изход от кризата, които отново завършиха с едностранно решение - споразумяха се КФОР и представителите на Сърбия, а Прищина не е доволна, заявявайки, че положението с тези пунктове отпреди 25 юли никога няма да бъде върнато. Някои считат, че страната се възползва от заетостта на силите на НАТО в Афганистан и Либия и нежеланието на алианса да се включва в евентуален нов балкански конфликт. Сърбия от своя страна заяви, че няма да позволи да бъде притискана с въпроса за Косово и няма да го изтъргува за членството си в ЕС. Ситуацията прилича на положение при играта на шах, когато и двете страни са губещи.
Ако се замислим, ситуацията с Косово би трябвало да накара големите играчи, прекрояващи съвременните територии заради политическо влияние и икономически интереси, да се замислят и да стигнат до извода, че "разделяй и владей" не действа по същия начин в днешно време, особено от разстояние.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване