08/04/11 15:46
(http://www.klassa.bg/)

"Течен плащ" прави подводниците невидими

Свръхбезшумни подводници може скоро да се движат във водата, без да оставят никаква следа, след като двама американски учени измислиха „умна” система за насочване на водата покрай предмети, съобщи „Ню сайънтист”.
Подводниците действат на водата, в която се движат, по два начина. Първо, водата отнема от енергията на движещия се в нея предмет и го забавя. Второ, зад него се образува турбулентна следа, където водата бързо запълва празното пространство, оставено от движещия се предмет. Тази бурна вода създава шум, който издава присъствието на подводницата. Ако водата се насочи по правилния начин около предмета обаче, и двата ефекта могат да бъдат елиминирани. За тази цел Ярослав Уржумов и Дейвид Смит от Университета „Дюк“ в Дърам, Северна Каролина, предлагат подводницата да се постави в мрежеста обвивка. Пропускливостта на тази обвивка ще позволява да се променя скоростта на течността, която преминава през нея. Това означава, че обвивката и намиращият се в нея предмет няма да оставят трайна следа във водата. Течността, в която се движат те, ще излиза от обвивката със същата скорост, с която е влязла, и ще се движи в същата посока. Учените моделирали пропускливостта на обвивката така, че да може да направи една сфера „невидима” във водата. Моделът бил сложен, тъй като на някои места се налагало течността, минаваща през мантията, да се ускори, а на друга – да се забави. За да стане това, учените предлагат в обвивката да се инсталират миниатюрни помпи, които да дават тласък на водата. Подобни помпи с размери едва няколко милиметра вече са разработени с медицински цели. Цялостният ефект на подводната „мантия невидимка” включва първоначално ускоряване на влизащата в нея вода, а след това забавянето й до първоначалната й скорост, преди да излезе навън.
Тъй като няма реална промяна в движението на течността при преминаването на предмета в нея, няма забавяне и турбулентна следа. Водата се затваря незабелязано покрай движещия се предмет, все едно той не съществува. Така според учените е възможно един предмет да се носи във водата, без изобщо да я раздвижи. Засега обаче този метод е изпробван само при малки и сравнително бавно движещи се обекти. Учените обаче са убедени, че е възможно да се разработят модели, които да действат при по-големи обекти с различни форми. Според тях дори и този подход може да се използва за ограничаване на загубата на скорост и намаляване на вълните за по-големи и по-бързи предмети дори и ако не ги елиминира напълно.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване