08/05/11 07:35
(http://radiomilena.com/)

На Преображение Господне излагат за поклонение мощите на 7 Светии

На 6.08 най-старата църква в Поморие ”Преображение Господне” чества своя храмов празник. От 8.00 часа ще бъде отслужена утринна литургия, а от 9.00 часа Св. Божественна литургия, съобщи отец Петър. В същото време за поклонение ще бъдат изложени Светите мощи на на следните седем Божи светци:  Св. Харалампий, Св. Йоан Златоуст, Св. мчц. Христина, Св. преп. Теодосий, Св. Папила, Св. Адроник и Св. Карт.

 

Църквата”Преображение Господне” в Поморие е най-старата постройка в града, градена през1763-64г., завършена и осветена през 1765г.Тя е изградена на мястото на по-малък храм, съществуващ от ІХ в.,разрушен през 1760г. Църквата е трикорабна масивна правоъгълна сграда с дъсчени тавани,без външни кубета и вътрешни сводове. Липсва олтарна абсида на изток. Покрита е с двускатен покрив, с обширно вътрешно пространство с по два прозореца на северната и южната страна, две врати: южна – по-голяма, и западна – по- малка.

Храмовата постройка е изградена изцяло от камък с дървени пояси и спънки между поясите и ъглите. Иконостасът е изработен изцяло от дърворезба в която са употребени разнообразни флорални мотиви. На иконостаса са поставени 17 големи икони от царския ред,изписани от различни зографи през ХVІІ – ХVІІІ в.,а някои икони са от ХVІв. Във втория апостолски ред има 33 малки икони – апостолски,празнични и светителски. Под царската икона на Иисус Христос – в солея,се намира малко аязмо със светена вода, извираща от каменна плоча , дебела 20 – 25 см. Изворчето е наречено от християните “Сълзите на Христос”.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване