08/05/11 21:39
(http://e-vestnik.bg/)

Предизвестената смърт на една частна телевизия

в. Утрински весник

Обявяването на фалита на най-старата частна телевизия А1 и по-късно отнемането на нейните честоти напомня за заглавието на романа на колумбийския писател Габриел Гарсия Маркес “Хроника на една предизвестена смърт”. Събитията, които се редяха през изминалите две седмици, банкрутът, а по-късно и мракът, който възцари на честотите на А1, са добра основа за сравнение със съдържанието на този роман.

В “Хроника на една предизвестена смърт” авторът разказва за смъртта на един младеж, който загубил живота си в ръцете на двама братя-близнаци, чиято сестра била върната в моминския си дом в деня на сватбата от младоженеца, тъй като той открил, че не е първият мъж в живота й. Засрамени, нейните братя, макар да не били напълно сигурни, хвърлили вината върху момчето и решили да го убият. При това на всекиго, когото срещали по пътя, докато вървели към мястото, където се намирала жертвата, разказвали, че отиват да го убият. И накрая те и направили това.

Фабулата на романа се върти около това, че макар и братята да са разгласили в цялото село, че отиват да извършат убийство, не се е намерил нито един съвестен човек, който да предупреди младежа. Някои ги мързяло да го търсят, някои не възприели насериозно братята, а някои, както умело подчертава авторът, били толкова възхитени от факта, че в този ден селото ще бъде посетено от важен свещеник, че дори не се опитали да разберат какво дърдорят двамата налудничави братя. Крайното послание на романа е към цялата общност, която живеела в това село - тя е обвинена, че е също толкова виновна за престъплението, тъй като не се е опитала да го предотврати, макар да е знаела, че това ще се случи.

През изминалите двадесетина дни, когато А1 бе във финалната битка за своя живот, македонският интелектуален елит мълчеше. Или ако се пускаше някакъв глас оттам или от гражданския сектор, той беше толкова тих, че се изгуби в шума, създаден от акта на умъртвяването на А1. Не надигна глас и опозиционната СДСМ, която през зимата, когато започна акцията против А1, напусна парламента, предизвика предсрочни избори и през цялото време докато траеше предизборната кампания превърна А1 почти в свой изборен щаб. Социалдемократите сега чакаха съвсем да се изгуби А1 от ефира, за да проведат кратка пресконференция, макар че с оглед на тяхната предишна подкрепа, когато студиото на телевизията бе разположено пред правителството, очаквахме да продължат да се борят за демокрацията поне със същата сила.

Още веднъж искаме да кажем, че отделяме историята за А1 от обвиненията за бизнес-далаверите на нейния собственик, които тепърва ще имат своята съдебна развръзка. А1 трябваше и можеше да има по-различна история, само ако онези, на които братята от романа на Маркес разказаха, че отиват да убият любовника на тяхната сестра, се бяха мобилизирали и предотвратили това престъпление. Но и в случая с А1 стана ясно, че медиите и журналистиката нямат приятели в могъщите среди на обществото. Напротив, обкръжени сме от врагове. Това важи и за много по-развити и по-демократични общества от нашето. Ние нямаме приятели, особено не в политиката и това трябва да го знаем. Когато политиците се борят за демокрация през призмата на нашите медийни свободи, трябва добре да погледнем дали даровете не са “данайски”.

Хрониката на смъртта на А1 започна с нахлуването на полицията в нейните офиси през ноември 2010 г. Управляващата партия даде зелена светлина за нахлуването, а опозиционната партия го използва за своята пропаганда. След това хрониката продължи с преместването на студиото на телевизията на място под прозореца на Груевски в правителството и серия политически ходове на опозиционната СДСМ, които бързо се оказа, че са били повече ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване