08/07/11 21:59
(http://e-vestnik.bg/)

Войната на цигарения пазар или как да пушиш по-евтино

На витрината на павилион за продажба на цигари естествено се вижда кои са най-продаваните български марки. Снимка: e-vestnik

Вдигането на акциза преди година и половина промени рязко пазара на цигари в страната. Едни марки замениха други, голям процент пушачи се насочиха към рязан тютюн да си свиват цигари сами.

“По-рано зареждах всеки ден по 2-3 стека цигари, сега зареждам по толкова на 5 дни” – казва собственичка на малко магазинче за вестници, цигари и алкохол на в центъра на София, в пресечка на крачка от бул. ”Витоша”. Зад нея на стената са наредени около 30 вида цигари, тя поддържа сравнително голямо разнообразие.

Откак цигарите поскъпнаха едини след други, производителите на различните марки пускат кутии по 10 цигари. Те се купуват наравно с кутиите по 20 цигари, твърди продавачката. Тя предлага и цигари по една за 30 ст., въпреки че такава търговия е забранена. Но недоимъкът и високите цени просто го налагат.

Затова се продава и все повече тютюн за свиване, който осигурява най-евтиния начин за пушене Всяко магазинче за цигари или павилион предлага вече поне по 4-5 вида тютюн. (виж по-подробно по-надолу). Разлика в цената дори от 10-20 стотинки на кутия цигари оказва влияние в избора. Най-купуваните цигари са на цени между 4,20 и 4,70 лв.

Настъпила е промяна и в предпочитаните марки. Докато години наред цигарите “Виктори” на “Булгартабак” – Благоевград са били масова марка за България, като най-качествени на добри цени, сега първенството им е отнето. Хората, които са пушили от тях, са се пръснали към различни марки, но напоследък най-напред изпъква марката “Кинг”, а от дамските цигари слим – “Мерилин”. И двете са на българската частна цигарена фабрика в Пловдив “Кингс табако”. Това е бившата цигарена фабрика от холдинга “Булгартабак”, която беше приватизирана и купена от групата на винпром “Пещера”.

Бързото завземане от нейните марки цигари на пазарен дял между 10% и 15% е показателно как едно частно предприятие може да победи държавното на пазара с цени и качество. По-рано цените на българските цигари се определяха от правителството и бяха по-ниски от вносните. “Булгартабак” имаше монополно положение на пазара. Сега акцизът за всички е еднакъв и конкуренцията си казва думата.

Основна причините за намаленото търсене на цигари от “Булгартабак” е сравнението на цените и качеството. Защо пушачите да си купуват “Виктори” за 4,60 лв., като могат за същите пари да си купят “Пал Мал”, “Мурати амбасадор”, а за 10 ст. повече - по 4,70 кутията - вървят цяла група световни марки като “Лъки Страйк”, “Ротманс”, “Кемъл” и др.? Или да си купят за по-малко пари - 4,20 лв. - българските “Кинг”, които пушачите в момента хвалят като качество за български цигари.

На същата цена има и утвърдени западни марки, пак по-евтини от “Виктори”, като “L&M”, “Вайсрой” и др. Затова постепенно бяха изместени българските цигари от Благоевград.

Сред по-скъпите марки са “Марлборо” – няколко вида на цени между 5 и 5,30 лв., “Давидов” – 5,30 лв., “Парламент” – 6 лв.
Всички марки се конкурират вече и с кутии по 10 цигари.

При тях цените изглеждат така:

“Кинг” 10 цигари – 2,20 лв.
“L&M” 10 цигари – 2,20 лв.
“Вайсрой” 10 цигари – 2,20 лв.
“Мерилин” 10 цигари – 2,20 лв.
“Камел” 10 цигари – 2,50 лв.
“Мурати Амбасадор” 10 цигари – 2,50 лв.
“Марлборо” 10 цигари – 2,70 лв.

Но най-големият прилив на пушачи е към рязания тютюн за свиване. Много от производителите се усетиха и в тази ниша настъпи мощна конкуренция. На пазара излизат все нови и и нови марки тютюн за цигари.

И тук борбата на цените е голяма. Разфасовките са най-често по 25 и 50 грама, но има и междинни по 35 и 40 ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване