08/07/11 16:51
(http://www.klassa.bg/)

Демокрация по украински

20 години след създаването на независима – и де юре демократична Украйна – властите в Киев забраниха демонстрациите в подкрепа на арестуваната Юлия Тимошенко. Мотивите са очевидни – страх от масови вълнения в стил „Оранжевата революция“ от 2004 г., която свали от власт победителя в тогавашните президентски избори и сегашен държавен глава Виктор Янукович.
Явно управляващите са се сетили за поговорката „Парен каша духа“ и вземат превантивни мерки. Те обаче изглеждат пресилени, още повече че процесът срещу „газовата принцеса“ не е започнал по същество и тя бе арестувана за възпрепятстване работата на следствието. В крайна сметка един обективен съд не трябва да се влияе от мнението на улицата и да взема решенията си въз основа на фактите.
Бившият премиер Юлия Тимошенко твърди, че не е направила нищо нередно и че процесът срещу нея е политически. Но ако е така, защо отказва да бъде разпитвана, с което на практика предизвика заповедта за арест? Тя пък предизвика острата реакция на САЩ и редица европейски страни и закономерно поражда въпроса дали пък провокирането на подкрепа отвън не е било целта на Тимошенко.
Догодина в страната се задават парламентарни избори и евентуална осъдителна присъда за Тимошенко би елиминирала най-големия противник на партията на Виктор Янукович, след като основният му конкурент, бившият президент Виктор Юшченко, изчезна от политическата сцена. Но такива методи говорят зле за украинската демокрация, която така и не може да вземе зрелостния си изпит въпреки 20-ата си годишнина.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване