08/07/11 18:27
(http://www.klassa.bg/)

ЕЦБ решава спешно за италианските бонове

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише настоява управляващият съвет на институцията да реши спешно в неделя вечерта въпроса със закупуването на италианските правителствени бонове, предаде агенция Ройтерс. Това ще ускори съкращенията в дълга на еврозоната, коментират източници от ЕЦБ по отношение не само на финансовата криза на Стария континент, но и в САЩ.
След седмица, през която 2,5 трилиона долара просто бяха изтрити от световните фондови пазари, политическите лидери са под натиск да успокоят инвеститорите, че западните правителства имат волята и способността да намалят огромните си и продължаващи да нарастват дългови товари.
В петък премиерът на Италия Силвио Берлускони заяви, че планира да ускори балансирането на бюджета с една година до 2013 г. Той иска да заложи това като правило в конституцията и да тласка страната напред чрез реформи в социалната сфера и пазара на труда.
Ако бъде взето решение за намеса в Италия, ЕЦБ ще започне изкупуване на облигации от днес (понеделник), когато пазарите отварят. Съветът ще разгледа и възможни мерки за спешна ликвидност, за да се предотврати замразяването на паричните пазари. Очакваше се още в неделя от банката да наблюдават и мерките на САЩ за успокояване на борсите, след като рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи оценката на Вашингтон от AAA до AA+ в петък. Възможни са нови сривове на финансовите пазари и опасенията са насочени не само към ситуацията в Европа, но и към възможната криза в САЩ, алармират експерти.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване