08/07/11 18:32
(http://www.klassa.bg/)

Жените нямат равни шансове за професионална реализация

Над 60% от българските граждани са на мнение, че при равни други условия с мъжете жените в Европа срещат значителни трудности да достигнат ръководни постове в големите компании. Данните са от специалното издание на проучването „Евробарометър”, проведено от ТНС и „Галъп интернешънъл“ по поръчка на Европейската комисия.
Въпреки усилията в полза на борбата за пълна равнопоставеност между половете по последни данни на Евростат от 2008 г. жените в Европейския съюз получават средно със 17,5% по-малко заплащане за труда си, отколкото мъжете, на същите постове и със същите квалификации. България всъщност е една от страните в ЕС с разлика в заплащането под средната за ЕС – у нас заплащането на жените е с 13,6% по-ниско от това на представителите на силния пол, т.е. по отношение на заплащането жените у нас са по-равнопоставени в сравнение с ЕС като цяло, а и от жените в Австрия например. Резултатът от тази по-голяма равнопоставеност личи и в нагласите, измерени от изследването.
76% от европейските граждани като цяло са на мнение, че жените нямат равен шанс с мъжете по отношение на мениджърските позиции в големите компании. Този процент е с 13 пункта повече от измереното у нас – 63%. Всеки четвърти българин е на мнение, че ако една жена разполага с достатъчно опит и знания, тя не би имала никакви проблеми да успее да заеме висок пост в управлението на голяма бизнес компания.



Според българите на дамите е най-трудно да се доберат до високи позиции, когато става дума за висшите нива в администрацията – две трети (67%) от анкетираните смятат, че мъжете са по-привилегировани, що се отнася до такъв тип професионална реализация.
Данните показват най-голяма разлика между мненията на българите и европейците като цяло, що се отнася до възможностите за реализация на жените в малкия и средния бизнес. Почти 60% от европейците са скептични по този въпрос и смятат, че издигането на жените е трудно дори в този тип бизнес. На същото мнение обаче са значително по-нисък процент от българите – само 43%. Всъщност почти половината от българските граждани смятат, че малкият и средният бизнес са напълно отворена зона за реализацията на жените.
Дори заплащането на труда на мъжете и жените да стане изцяло равнопоставено, факт е, че по-голямата част от домакинската работа и грижата за децата в средностатистическите семейства се върши именно от представителките на женския пол. Съчетанието на труда в професионалната сфера с грижата за дома и децата несъмнено е нелека задача, На въпроса, коя е най-ефективната мярка за балансиране между задачите в професионалната и личната сфера, и европейците като цяло, и българите в частност посочват подобряването на системата за грижа за децата извън дома – детски градини, ясли, училища, занимални, с цел улесняване на родителите в справянето с многобройните отговорности.

„Евробарометър” е редовно социологическо изследване, провеждано от ТНС и „Галъп интернешънъл“ в страните от Европейския съюз и други европейски държави по поръчка на Европейската комисия. „Евробарометър” се провежда от 1973 година. Извадката във всяка от изследваните държави е национално представителна – средно по около 1000 души на държава. Максималната статистическа грешка при 50-процентови дялове е ±3 %. За България изследването се провежда от ББСС „Галъп интернешънъл“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване