08/07/11 17:50
(http://www.klassa.bg/)

Ивет Лалова номинирана за атлетка № 1 на Европа

Българската спринтьорка Ивет Лалова за трети пореден месец е номинирана за лекоатлетка на месец юли от Европейската федерация по лека атлетика. Гласуването се извършва на сайта на федерацията, а изборът на победителя се определя от гласовете на феновете, мнението на журналисти и специалисти. През юли Лалова записа първото бягане за европейска титла под 11,00 сек на 100 м от 6 години насам, след като спечели балканската титла с 10,96 сек. Именно заради това специалистите отчитат шансовете на българката, за да стане първа за месец юли в продължаващото до 17 август гласуване за големи. Нейни основни конкуренти се явяват холандката Дафне Шиперс, обявената за най-красива спортистка на Русия Дария Клишина, сребърната медалистка в скока на височина от Олимпийските игри в Пекин преди две години Анна Чичерова, чехкинята Зузана Хейнова.
Любопитно е, че Лалова беше избрана за атлетка № 1 на месец юни. Тогава тя спечели три победи за България на европейското отборно първенство - Втора лига в Нови Сад (Срб), и стана първата българка с победа на турнир от Диамантената лига, след като триумфира в Осло. Освен това тя спечели няколко първи места за своя турски тим в клубното първенство на южната ни съседка и оглави европейските ранглисти на 100 м и 200 м.
Същевременно през изминалия уикенд Ивет Лалова завърши осма във финала на 100 метра на турнира от Диамантената лига в Лондон. Родната атлетка финишира последна с резултат 11,38 сек (- 0,4 м/сек). Победата във финала извоюва втората най-бърза жена в историята и водачка в световната ранглиста за годината Кармелита Джетър (САЩ) с 10,93 сек. Втора финишира представителката на Тринидад Кели-Ан Баптист с 10,97 сек, а трета се нареди олимпийската и световна шампионка Шели-Ан Фрейзър-Прайс (Ямайка) с 11,10 сек.
Лалова се надява да влезе в най-добрата си форма за началото на Световното първенство по лека атлетика в Даегу (Южна Корея) (27 август - 4 септември). Олимпийският шампион от Пекин 2008 в скока на височина Андрей Силнов (Русия) пък записа победа на Диамантената лига в Лондон с лично постижение за сезона от 236 см. Водачът в световната ранглиста Джеси Уилямс (САЩ) остана втори с 234 см, а европейският първенец от Барселона през миналата година Александър Шустов (Русия) завърши на трета позиция с 231 см. Бронзовият медалист на 100 и 200 метра от Олимпийските игри в Пекин през 2008 година Уолтър Дикс записа третата си победа. Американецът триумфира на турнира в Лондон днес с 20,16 секунди при насрещен вятър от точно 2,0 м/сек. Втори с личен рекорд от 20,43 сек се нареди ямайският спринтьор Уорън Уейр, а трети с 20,55 сек финишира панамецът Алонсо Едуард.
Двукратният олимпийски шампион в мятането на диск Виргилиус Алекна записа втора поредна победа на турнир от Диамантената лига. След като преди седмица триумфира в Стокхолм, сега 39-годишният легендарен литовец бе над всички във втория ден на турнира в Лондон с постижение от 66,71 м.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване