08/07/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

“Наркокоридос” - песни възпяват наркотрафикантите в Мексико

Франс прес

В северозападния мексикански щат Синалоа, люлка на най-влиятелния наркокартел в Мексико, въпреки неотдавнашната забрана от страна на местните власти, хората без притеснение слушат ‘’наркокоридос” - мексикански балади, възхваляващи наркотрафикантите. “С автомат и базука на рамо, ние не се колебаем да режем главите на тези, които ни се противопоставят, ние сме кръвожадни, луди и това ни кара да се чувстваме добре. Харесва ни да убиваме”. Тази песен гърми с пълна сима от огромен джип, спрял на бензиностанция в Кулиакан.

През май властите на щата Синалола забраниха в кафенетата и баровете да звучат тази музикални разкази за сблъсъците, свързани с наркотрафика. Целта е да няма “възхвала на престъпниците”, да се ограничи престъпността, обяснява Херардо Варгас Ландерос, отговарящ за обществената сигурност в Синалоа. Този щат, разположен на брега на Тихия океан, е един от трите най-опасни щата в страната. По официални данни през 2010 г. в тези три щата са регистрирани повече от 2200 убийства.

Песните - “наркокоридос” разказват за неспокойния живот и любовните приключения на наркотрафикантите и са част от националната култура още от 70-те и 80-те години. През последните години се появи нова, още по - мрачна вълна, представена от “Movimiento alterado” (Движението на откачалките). Групата започна да разпространява песните си по интернет през 2006 г., след началото на операция, предприета от президента Фелипе Калдерон срещу наркотрафикантите с участието на 50 000 военни.

От 2006 г. насам войната с наркотрафикантите е взела в Мексико повече от 41 000 жертви. Развихрилото се насилие и все по-ожесточените сблъсъци са намерили отражение в новата вълна от песни “наркокоридос”. “Забелязваме промяна, песните стават още по-жестоки, в тях без колебание се пее за разчленяване на хора например”, обяснява Хуан Карлос Рамирес Пимиента от Щатския университет на Сан Диего в Калифорния и автор на книга по темата. “Излизат все повече такива песни, невъзможно е да се уточни колко точно музикални групи от този жанр са създадени”, добавя той.

Радиоводещият Хорхе Рамос спазва правителствената забрана: ” Не пускам наркокоридос в моите емисии”, уверява той. Той смята, че “наркокоридос” е маргинално явление. Въпреки това на пазара в Кулиакан, столица на щата Синалоа, културата на наркотрафика просто се набива на очи: редици с дискове с “наркокоридос” се продават заедно с тениски с изображения на оръжия и кобури за пистолети, инкрустирани със скъпоценни камъни. Музиката наркокоридос звучи силно.

“Със или без наркокоридос, насилието няма да спре”, уверява ни музикант в центъра на града, където и времето и горещо, и обстановката е нажежена. С китара на рамо, с традиционното мексиканско сомбреро и каубойски ботуши, той търси клиент, който да наеме него и другите двама членове на групата да изпълнят няколко песни на място или на някое частно тържество.

Мексиканците, които напускат родината си, за да отидат в Съединените американски щати, отнасят там и популярните си песни. Според Хуан Карлос Рамирес Пимиента “епицентърът на наркокоридос е в Лос Анжелис”. Мексиканските имигранти, които живеят в този американски град, харесват тези песни, прославящи антигероите. Защото това им позволява да компенсират страха си, че може да попаднат в ръцете на властите, обяснява специалистът.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване