08/07/11 17:14
(http://www.klassa.bg/)

НАТО потвърди най-голямата загуба на американски военни

Екипи на НАТО продължиха вчера претърсването на останките на сваления хеликоптер CH-47 "Чинук" в Източен Афганистан, отбелязвайки, че това е най-голямата загуба на американски войници за един ден от началото на афганистанската война, предаде Си Ен Ен."Те се опитват да открият всичко от катастрофата", каза полковник Джими Къмингс, говорител на ИСАФ в Афганистан. 30 американски военнослужещи загинаха в събота, когато техният хеликоптер катастрофира по време на битка с талибаните.
22 души от загиналите в провинция Уардак са били морски тюлени, определяни като "най-добрите от най-добрите" военни. По-голямата част от тях са били част от подразделението, участвало при залавянето и убийството на Осама бин Ладен през май, но не са били същите хора, заяви официален говорител. Общо при катастрофата са загинали 38 души, включително преводачът и седем афганистански командоси. Талибаните поеха отговорност за атаката, твърдейки, че са свалили хеликоптера с ръчен противотанков гранатомет.
Американският президент Барак Обама заяви, че смъртта на войниците "напомня за изключителните жертви, които дават нашите военни мъже и жени, семействата им и всички, служили в Афганистан". Инцидентът се смята за голям удар срещу американските специални сили в региона, което повдига въпроси в Кабул относно силата на талибаните, коментира Си Ен Ен.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване