08/07/11 16:43
(http://www.klassa.bg/)

Почетен "Оскар" за Опра Уинфри, Джеймс Ърл Джоунс и Дик Смит

Управителният съвет на Академията за киноизкуство и наука (The Academy of Motion Picture Arts and Sciences) обяви имената на носителите на наградата почетен „Оскар” 2011 за изключителен принос в световното киноизкуство. С нея ще бъдат удостоени Джеймс Ърл Джоунс и Дик Смит, а за своята значима благотворителна дейност с хуманитарната награда „Жан Хершолт” (Jean Hersholt Humanitarian Award) ще бъде отличена Опра Уинфри, съобщи voanews.com, като се позова на информация, публикувана в сайта на академията.
През 1985 г. медийната звезда, днес 57-годишната Опра Уинфри, беше номинирана за „Оскар” в категорията „Поддържаща женска роля” за участието си във филма „Пурпурен цвят” (The Color Purple) на Стивън Спилбърг. В последните години Уинфри е ангажирана с редица грандиозни филантропски проекти.
Роденият през 1931 г. в Еркабутла, Мисисипи, американски актьор Джеймс Ърл Джоунс е участвал в 178 игрални и телевизионни филма, сред които „Патриотични игри” (Patriot Games; 1992) и „Ловът на Червения октомври” (The Hunt for Red October; 1990). Световна известност му носи участието в киноепопеята „Междузвездни войни”, в която озвучава емблематичния Дарт Вейдър.
Ричард Емерсън Смит е роден през 1922 г. в Ларчмонт, Ню Йорк, а от 1945 г. работи в Холивуд. Той е правил грима на героите в 64 филма, като през 1984 г. печели „Оскар” за работата си над образа на стария Салиери в „Амадеус” на Милош Форман . Пет години по-късно отново е номиниран, този път за работата си в лентата „Татко” (Dad; 1989) на Гeри Голдбърг, където успява да преобрази Джак Лемън. В гилдията Смит е наричан „Кръстника” заради изключителния макиаж, който прави на главните действащи лица в двете части на едноименния филм (The Godfather) на Френсис Форд Копола. Стотици гримьори го смятат за свой наставник.
Ценните отличия ще бъдат връчени на Уинфри, Джоунс и Смит на 12 ноември на традиционната церемония на управителния съвет на академията в Grand Ballroom at Hollywood & Highland Center, който се намира в известния Kodak Theatre, в чиято главна зала се провежда вечерта на „Оскар”-ите.
През тази година беше променен регламентът в някои от категориите за наградите „Оскар", като в надпреварата за „Най-добър филм” номинираните заглавия вече ще бъдат между 5 и 10.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване