08/07/11 18:34
(http://www.klassa.bg/)

САЩ недоволни от намаления рейтинг, Standard&Poor's готви ново понижение

САЩ разкритикуваха рейтинговата агенция Standard &Poor’s, която понижи рейтинга на страната от ААА на АА+, независимо от предупрежденията на американското министерство на финансите за допуснати грешки при изчисленията, предаде РИА „Новости“. Според финансовото министерство агенцията е “изпуснала” 2 трилиона долара от бюджетните проекции за целевите държавни разходи, което “опетнява оценката”.
Главният икономически съветник на Белия дом Джийн Спърлинг определи решението на S&P като „невероятно”, тъй като в разчетите на оценителя имало допуснати грешки. “Изумителен е мащабът на техните грешки заедно с готовността им набързо да дадат обосновка за тях, след като бе посочен допуснатият пропуск. Това намирисва на опит да се съчинят аргументи за вече направения извод”, се посочва в изявлението на Спърлинг.
Припомняме, че Standard & Poor’s понижи кредитния рейтинг на Съединените американски щати в събота. По този начин страната бе наказана за високия си бюджетен дефицит и бяха посечени надеждите на Вашингтон за доверие в дългосрочните инвестиции само няколко дни след компромиса, постигнат между демократи и републиканци, с който бе вдигнат таванът на дълга на САЩ.
Така от няколко часа САЩ вече не са емитент на първокласни книжа с рейтинг ААА, а според оценката на Standard & Poor’s нивото им е АА+. Перспективите занапред са негативни, тъй като агенцията изразява скептицизъм относно способността на Конгреса да свие бюджетните разходи, заради които дефицитът е толкова голям.
След решението на оценителя президентът на САЩ Барак Обама намекна, че републиканците имат вина. През последните няколко седмици и месеци президентът нееднократно призоваваше за съществено съкращаване на дефицита чрез дългосрочни системни изменения и доходи чрез данъчна реформа, с приемане на допълнителни мерки за създаването на работни места и засилване процеса на икономическо възстановяване.
Ден след понижаването на кредитния рейтинг от S&P предупредиха, че “планът за увеличаването на тавана на дълга е провал и може да се пристъпи към ново намаляване на оценката”. От компанията не смятат, че са прекрачили границата с действията си, тъй като са се фокусирали върху политическата парализа на Вашингтон.
Освен това от агенцията коментираха, че е възможно до две години рейтингът на САЩ да бъде понижен и още до степен АА, ако не бъдат постигнати реформи в областта на публичните финанси. Още повече че досегашните действия на държавните власти силно се разминават с препоръките, отправяни от агенциите. В нощта срещу събота две други известни рейтингови агенции - Moody’s и Fitch, съобщиха, че засега нямат намерение да следват оценките на S&P.
Реакцията на световните пазари също не закъсня. Търговията на борсата в Тел Авив, която е сред малкото борси, работещи в неделя, бе временно прекратена вчера след регистриран спад от 6% на фона на понижаването на кредитния рейтинг на САЩ. Водещият индекс ТА-100 намаля с 5,73% до 988,24 пункта до прекратяването на търговията, а другият индекс ТА-25 регистрира спад от 5,42% до 1 09 41. Това е първата сесия на израелската борса след понижаването на кредитния рейтинг на САЩ. Съобщението предизвика паника на международните пазари и беше разкритикувано от Вашингтон като неоправдано. В събота със спад приключи и саудитската борса. Показателна за ефекта от сваления рейтинг ще бъде днешната реакция на капиталовите пазари, коментират експерти.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване