08/07/11 21:44
(http://e-vestnik.bg/)

Украйна - Тимошенко в ареста, защото иска преводач от руски в съда

Юлия Тимошенко и Виктор Янукович. Снимка: топнюз

Напрежението в Украйна между властите и привържениците на арестуваната лидерка на опозицията Юлия Тимошенко се засили, след като съдът съобщи, че протестът с искане за освобождаването й е незаконен. Окръжният административен съд в Киев забрани организирането на митинги на опозицията близо до сградата на съда, където тече делото срещу Тимошенко, намираща се на главния булевард в Киев - Крешчатик.

Забранени са протестите и пред сградата на центъра за задържане, където Тимошенко би трябвало да остане в периода 7 - 31 август. Освен това митинги не могат да се провеждат и на Площада на независимостта - площада на Оранжевата революция през 2004 г., която доведе на власт прозападно правителство.
В неделя около 100 членове на елитните части за борба с безредиците “Беркут” заеха позиции край палатковия лагер, издигнат от привържениците на Тимошенко. Това се случи на фона на спекулациите, че властите ще разпръснат протестиращите със сила.

Около стотина от поддръжниците на управляващата Партия на регионите също пристигнаха в центъра на столицата, за да организират контрадействия. “Ще останем въпреки опитите на властите да ни разпръснат. Не се страхуваме, просто искаме децата ни да могат да живеят в нормална страна”, категорични бяха привържениците на Тимошенко.

Заместник-председателят на партия “Баткивщина” Александър Турчинов заяви, че украинските власти може да стигнат до физическото ликвидиране на лидера на партията и бивш премиер Юлия Тимошенко, предадоха световните агенции. “Те няма да се спрат пред което и да е престъпление, включително няма да се спрат и пред физическото ликвидиране на своите опоненти, в частност Юлия Тимошенко”, каза Турчинов. “Призовавам, присъединете се към нас. Ние защитаваме не опозицията, защитаваме страната и нашето общо бъдеще”, заяви той, обръщайки се към народа.

Междувременно международната общност изрази притеснение от задържането на Тимошенко. “Озадачават ни мотивите на процеса срещу Тимошенко. В частност, спазването на човешките права не ни изглежда напълно осигурено”, заяви говорител на френското външно министерство. Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек също изрази тревогата си от решението на Киевския съд да остави Тимошенко в ареста.

“Контекстът и условията на задържането предизвикват притеснения относно политическите мотиви на решението и прилагането на принципите на правовата държава в Украйна”, посочва Бузек в свое изявление. Председателят на ЕП призова украинските власти да спазват “принципите и общите ценности”, на които почиват отношенията между ЕС и неговите съседи.

В петък съдът в киевския Печорски район промени мярката за неотклонение на Тимошенко от подписка на задържане под стража и тя бе изведена от съдебната зала с белезници. Тимошенко е обвиняема по дело във връзка със сключването на споразуменията с Русия за доставки на природен газ. Арестът бе предизвикан от поведението й по време на съдебните заседания, заявиха от украинското министерство на вътрешните работи.

“Демонстративното неуважение към съда създава впечатлението, че известните политици могат да се държат в залата така, както не би си позволил нито един редови гражданин. Съзнателното и систематично пренебрегване на процесуалните норми, които са тъждествени с действащите в почти всички европейски държави, и откровеното пренебрежително отношение на Тимошенко към по-голямата част от участниците в съдебния процес са правонарушенията, които според изискванията на действащото законодателство не можеха да останат без съответната реакция”, отбелязаха от ведомството.

В петък, по време на изслушването на сегашния министър-председател Николай Азаров, експремиерката се възмути от това, че той говори в съда на руски език, и настоя да й се осигури преводач.Тимошенко определя процеса като политическа вендета на опонента й, президента Виктор Янукович. Той стана президент миналата година, след като победи на изборите Тимошенко и други лидери на прозападната Оранжева революция. Бившата премиерка получи подкрепа и от звездата на украинския бокс Виталий Кличко, който обяви, че спира да тренира за предстоящ ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване