08/07/11 17:48
(http://www.klassa.bg/)

Фирмите у нас са подложени на екологичен рекет

Компаниите в България много често са подложени на екологичен рекет, алармират от Националната гражданска коалиция „Природата за хората и регионите“ в открито писмо до премиера Бойко Борисов. Вие попитахте за имената на тези еколози, които пречат на икономическото развитие на България. Лицето на екологичния терор е Тома Белев, несменяемият директор на природен парк „Витоша”, председател на УС на „Асоциация на парковете в България”, се казва в писмото. Тази асоциация на държавни директори в момента води 37 дела срещу решения на МОСВ и МРРБ. Освен това Тома Белев е и председател на УС „Зелени Балкани”, която получи 9 милиона лева от предишното правителство, за да определи зоните на „Натура 2000“, припомнят от екоорганизацията.
Друго име е Андрей Ковачев от „За дива природа Балкани“, член на Висшия експертен екологичен съвет към МОСВ от 2006 г. Въпреки изпратените до нас писмени уверения на зам.-министър Евдокия Манева, че той ще бъде изваден от съвета поради конфликт на интереси, това и досега не е сторено. Петко Ковачев е член на партия Зелените, основно лице в кампаниите против проекта „Белене“ и проучвателния мандат за шистов газ. Същевременно е член на обществения комитет към МРРБ за надзор върху автомагистрала „Струма“.
Петко Цветков, изпълнителен директор на Българска фондация „Биоразнообразие", е друго главно действащо лице против проучването за добив на шистов газ.
От гражданската коалиция „Природата за хората и регионите“ питат премиера защо „Натура“ в Европа е 17% от площта на целия континент, а в обезлюдяваща се България е 35%? Защо се допусна определянето и мониторингът на „Натура 2000“ да се възложи и обслужва от “Зелени Балкани”, а не от научните институти и от университетите, както беше и е в другите страни - членки на съюза? Защо в България не се направи обществена кампания за разясняване на въздействието на „Натура 2000“ върху социално-икономическия живот на страната и не се взе предвид мнението на общините и бизнеса? Защо при предлагането за обявяване на защитени зони не се изисква социално-икономически анализ и анализ на ползите, цената и източниците за финансиране на опазването на тези зони, кой и как ще ги наблюдава, както е в Европа?
И още: защо министър Найденов продължава да търпи Тома Белев за директор на парк „Витоша“ въпреки състоянието на парка и загиналите там хора? Защо министър Караджова покровителства Андрей Ковачев и продължава да го държи като член на ВЕЕС – органа, който одобрява всички инвестиционни проекти в страната? Кой заблуди министър Плевнeлиев да включи Петко Ковачев в надзора на строежа на автомагистрала „Струма“, при положение че основната му трудова дейност е да саботира всички проекти на правителството, включително и последния за шистов газ? Има ли компания в България, която да не е пострадала от екологичния рекет? Всички искаме да имаме съхранена природата, защото това е един от нашите големи ресурси. Но нека това да става по един прозрачен и обективен начин, с отчитане на повече експертни мнения, с по-широка публична подкрепа, с повече наука, както правят навсякъде в Европа. Без да се лишават от придобивките на цивилизацията и индустриалното общество, но прилагайки необходимите компенсаторни мерки. Нека и ние следваме този пример, подчертават в писмото до премиера от екокоалицията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване