08/08/11 18:18
(http://www.klassa.bg/)

Бойко Борисов: Америка и Европа да се поучат от българския финансов модел

Застрашените от дълговата криза страни в Европа – Италия и Испания, както и САЩ могат да се поучат от българския финансов модел. Това препоръча българският премиер Бойко Борисов в интервю за bTV, като изтъкна, че страната ни е стабилна, защото правителството управлява добре финансите. "Колкото и да ми е неприятно това, което се случва в САЩ, Италия и Испания, управлението на тези държави трябва да приеме българския модел. Фискална дисциплина, пакт за финансова стабилност. Никой да не си позволява да харчи повече, отколкото изкарва държавата, защото това гарантира стабилност", посъветва големите икономики Борисов. По думите му рейтинговата агенция Standard and Poor's ще повиши оценката си за България до септември.
Лидерът на ДСБ Иван Костов обясни дълговата криза пред bTV с две основни причини – плана на Обама, който бе изтълкуван негативно от пазарите, и опита на Берлускони да успокои европейските пазари по отношение на италианския дълг, който също се оказа неуспешен. Според него преките последствия за България са, че няма да могат да бъдат повишени доходите или ще трябват много титанични усилия за това, няма да може да бъде преодоляна и безработицата, а износът ни ще пострада.
Износът на страната може да бъде ударен от кризата с дълга в САЩ и много европейски страни, предупреди пред „Дарик“ и икономистът от „Индъстри уоч" Георги Стоев. „Просто в момента, в който се свие индустриалното производство в Европа, в същото време ще се свият поръчките за българските износители", коментира икономистът.
"Няма съмнения, че икономиката на САЩ може да фалира. Щатите на никого не дължат нищо друго освен определена сума долари", заяви финансистът Емил Хърсев пред Нова телевизия. Хърсев препоръча на големите икономики свиване на бюджетните разходи.
Намаляването на рейтинга на САЩ трябваше да се случи много по-рано, коментира Пламен Пейчев, главен дилър в Trader.bg. Корекцията само с едно ниво надолу дори е недостатъчна, като се има предвид бюджетното състояние на страната. По думите му, ако не се повишат приходите в бюджета или не се намалят разходите, след няколко години САЩ ще бъдат следващата Гърция. Вариантите са: по големи данъци – не е добро решение, тъй като ще натоварят бизнеса и домакинствата: по-ниски военни разходи за въоръжение и отбрана – съвсем възможни са, но тук има много големи интереси и трудно ще се стигне до такова решение; или обезценка на долара – това ще намали относително размера на дълга на САЩ и е най-лесното решение.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване