08/08/11 21:01
(http://e-vestnik.bg/)

Бойко счупи глупомера с изказвания за кризата

Колаж: Владимир Дойчинов-Ладо

Да извиняват привържениците на Борисов, но няма как да наречеш другояче освен гръмогласна глупост изказванията му по повод задаващата се нова световна криза и срива на борсите.

Възторженият му оптимизъм, че България няма да бъде засегната от финансовите проблеми в САЩ и някои страни в Европа, направо те кара да застанеш прав като при изпълнение на химна.

Някой трябва да му каже разбираемо, като в Банкя, известната максима, че ако американската икономика кихне, някои малки страни като България се разболяват тежко.

Но самочувствието на българския премиер продължава да извира в изказванията му пред медиите:

“Колкото и да ми е неприятно това, което се случва в САЩ, Италия и Испания, управлението на тези държави трябва да приеме българския модел. Фискална дисциплина, пакт за финансова стабилност. Никой да не си позволява да харчи повече отколкото изкарва държавата, защото това гарантира стабилност” - това заяви Борисов.

Това, преведено на прост език означава – в Европа взимат заплата по една пачка и харчат, и взимат още назаем. А трябва да се поучат от нас – взимаме по 3 лева и ги стискаме, ще стоим гладни. Стабилно гладни.

Може ли да кажеш, че европейските страни са по-зле от България? Дори онези, с големите дългове?

Но самочувствието на Борисов не секва:

“Еврозоната трябва да се промени, да станат дисциплинирани и да си направят дефицитите такива, каквито са в България, и едва тогава бихме се присъединили”.

Къде ще се мерят с нас, ще се присъединим към Еврозоната, когато тя се изравни с България! Шапка да му свалиш на българския премиер. Парите се харчели правилно и умерено, “и то само за структурни проекти: екология, магистрали, зали, пречиствателни станции”. И това щяло да почне да носи големи пари, твърди той. Кое точно? Новата спортна зала? Или магистрала “Тракия”? Или някоя пречиствателна станция? И как точно ще почнат да носят големите пари?

И след куп подобни излияния пред бТВ, Борисов продължава и пред “Труд”:

“И въпреки трудностите, въпреки кризата, виждате, ние тук, в България, не спираме, откриваме спортни зали, багерите са навсякъде, строим магистрали - “Тракия”, “Марица”, ще започне да действа и “Струма”, от септември и два ЛОТ-а, метрото в София…”

Така се подреждат по скалата на “Мудис” кредитните рейтинги на европейските и балканските страни. Според Борисов Италия, Испания и др. трябва да ни настигнат. А това, че Ирландия е под чертата за инвестиционен рейтинг не означава, че там хората живеят по-зле от България. Според икономиста Георги Ангелов повишението на кредитния рейтинг на България закъсня с година заради раздутия дефицит през пролетта на 2010 и той все още е нисък, има нужда от допълнителни усилия, а не от успокоение. Илюстрация: Блог за икономика

И размахва поучително пръст на президента Първанов:

“Понижаването на рейтинга на САЩ от “Стандард енд Пуърс” трябва да е много силен знак за всички популисти в България, включително и за Първанов, който ни критикува, че не вдигаме парите за пенсиите. Това е ярък и абсолютно недвусмислен сигнал, че сега не е време за финансови експерименти и популизъм.”

Да, логично е, че пенсии не могат да се вдигат, като няма пари. Ама какво общо има САЩ? Те да не би пенсиите да са си вдигали? Чул нещо Бойко за “Стандарт и Пуърс”, и да се изкаже…
България не е виждала по-голям финансов експеримент от правителството с Борисов начело. При задаващата се нова вълна на криза ще видим и резултата на експеримента – като магарето на Настрадин Ходжа. Той таман го научил да не яде и то умряло.

Всъщност, колко и как я разбира икономиката Борисов, е едно на ръка. Но самочувствието му е ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване