08/08/11 18:20
(http://www.klassa.bg/)

ЕЦБ изкупи облигации на Рим и Мадрид за €5 млрд.

Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да предприеме безпрецедентна намеса на дълговите пазари, за да успокои спекулациите, че Испания и Италия ще са следващите фалирали членове на еврозоната. Според източник на Ройтерс системата от 17 централни банки в зоната на еврото ще изкупуват дългови книжа от третата и четвъртата по големина икономика в еврозоната. Споразумението на управителния съвет на ЕЦБ е важна крачка напред, след като скромните опити за купуване на облигации миналата седмица не успяха да предотвратят разпространението на кризата. Разширяването на програмата най-вече към италианския дълг се приема като признание от ЕЦБ, че страна от еврозоната е неспособна или няма желание да реагира ефективно. Банката е оценила обещанията на Мадрид и Рим за нови фискални и структурни мерки и подкани двете правителства да вземат мерки за бързото им прилагане. Обект на обсъждане в неделя вечерта са станали и изказванията на Франция и Германия, които подчертаха ангажимента си към европейските финансови реформи.
Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози подкрепиха идеята от юли Европейският фонд за финансова стабилност EFSF да изкупува дълг от вторичния пазар. Но на практика, докато решението не бъде ратифицирано от всички парламенти, двете икономики подкрепят ЕЦБ да прави това в преходния период.
Според един от шефовете на голямата френска банка Societe Generale – Сиаран О'Хаган, за ден финансовата институция и влизащите в нея национални банки на еврозоната са закупили дългови книжа на Мадрид и Рим за над 5 млрд. евро, като са били подновени покупките на дългови книжа на Гърция, Ирландия и Португалия. От тях 4 млрд. са отишли за дългови книжа на Италия и още около 1,5 млрд. за испански облигации. По думите на О'Хаган с този темп ще трябва да минат месеци, за да може намесата на ЕЦБ да има някакъв ефект.
Според анализатор на Ройтерс централната европейска институция трябва да изкупи 320 млрд. евро от италиански и испански облигации, за да се запази пропорцията на изкупен дълг спрямо Гърция, Ирландия и Португалия.
След намесата на ЕЦБ доходността на 10-годишните италиански дългови книжа падна до 5,35% спрямо 6,10% нивото на затваряне на търговията в петък и до спад на лихвата на 10 г. испански книжа до 5,25% спрямо 6,05% в края на миналата седмица.


Мнения

Тимъти Гайтнър, финансов министър на САЩ: Малко вероятна е втора вълна на кризата
Малко вероятно е да има втора вълна на рецесия в световната икономика, прогнозира финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър пред Си Ен Би Си, предаде ИТАР-ТАСС.
По думите му европейските правителства трябва да се постараят да гарантират по-уверен растеж на икономиката и да продължат бюджетните реформи. "Европа трябва да покаже готовност за предоставяне на твърда финансова подкрепа на тези страни, така че никой да не се съмнява, че те могат да платят задълженията си", каза Гайтнър, визирайки Италия и Испания.

Алън Грийнспан, бивш шеф на Фед: САЩ няма да фалират, защото могат да печатат пари
Не очаквам рецесията да се окаже с двойно дъно, заяви бившият шеф на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан в шоуто на NBC Meet the Press. "САЩ винаги ще могат да плащат дълга си, тъй като винаги можем да печатаме пари. Налице е нулева вероятност от неизпълнение на задълженията на страна'', категоричен бе Грийнспан. Бившият шеф на Фед прехвърли отговорността за нова криза на Европа: "САЩ всъщност се справят сравнително добре, макар и мудно, но вървят напред. Докато Италия затъва все повече, дестабилизирайки европейската система и дърпайки и другите държави от еврозоната към кризата.''

Нуриел Рубини, икономист: Нова рецесия е неизбежна, но е възможно да се избегне депресията

Втората рецесия изглежда неизбежна, но политиката може да предотврати втора депресия. Така икономистът, предрекъл финансовата криза от 2008 г., Нуриел Рубини, коментира за „Файненшъл таймс“ събитията от последните дни. По думите му най-добрият възможен ход е държавите, които все още имат достъп до дълговите пазари, като САЩ, Великобритания, Германия, Япония, да въведат нова краткосрочна програма за фискални стимули.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване