08/08/11 16:52
(http://www.klassa.bg/)

Клубовете с ултиматум към БФС за парите от тв права

Професионалните футболни клубове излязоха с ултиматум към БФС за парите от тв правата. Те решиха да забранят достъпа на телевизиите до стадионите си от третия кръг, ако дотогава не им бъде предоставен договорът за телевизионните права. Това се разбра вчера на общото събрание на Професионалната футболна лига, на което присъстваха изпълнителният директор на ЦСКА Венци Живков, финансовият директор на „Левски“ Константин Баждеков, президентът на „Славия“ Венци Стефанов, Атанас Узунов от „Локомотив“ (Пд) и други представители на елитните клубове. Президентът на ПФЛ Стефан Капралов обясни, че никой от БФС, нито от фирмата SV RSA на Валентин Михов не е присъствал, въпреки че са били поканени на срещата. Досега клубовете не са започнати с подписания миналата седмица договор с БНТ и ТВ7. "Очакваме БФС и SV RSA да представят договора за телевизионните права и банковата гаранция за 6 млн. лева. Трябва да се представи и проект на малките договори между футболния съюз и отборите. Никой обаче не откликна на нашата покана - нито Борислав Михайлов, нито Борислав Попов, нито Валентин Михов. Не получихме дори телефонно обаждане", сподели след срещата Капралов.
Клубовете са обсъдили и оферта от ТV+ за излъчването на срещите от „Б“ група и Купата на България. Тя е на стойност 800 хил. лева и по думите на Капралов е задоволителна. Представителите на клубовете са обсъдили и разпределението на парите от телевизионни права, но само като идея, тъй като те не са получили реален договор между БФС и SV RSA.
"Направихме разпределение, но то беше на тъмно - без да знаем нищо конкретно. По всяка вероятност плащането ще става на три транша. Самото разпределение може би ще е като през миналия сезон, но да не бързаме с конкретни стойности, защото реално ние не знаем за съществуването на договор за телевизионните права. Би трябвало да има, след като мачове се излъчват, но за съжаление никой не се свърза с нас", разкри още Капралов.
В същото време управителят на SV RSA Валентин Михов изпрати писмо до медиите, с което уведоми, че договорът е сключен на 4 август и фирмата притежава всички радио-телевизионни, рекламни, интернет и мобилни права върху излъчването и препредаването на българското първенство за настоящия сезон. Собствениците на клубовете обаче са категорични, че ако не им бъде предоставен договорът и банковата гаранция към него, ще забранят достъпа на камери до стадионите и ще попречат на предаването на мачовете. Освен това клубовете искат да запазят интернет правата си, които според писмото на Валентин Михов са били включени в договора между неговата фирма и БФС. Според Закона за спорта футболният съюз притежава правата само за телевизионно излъчване и телевизионни реклами, докато интернет правата, архивът и рекламите на стадионите са собственост на отборите. "По принцип искаме клубовете да си запазят интернет правата, БФС обаче иска да ги даде на Валентин Михов. Смятам, че ще намерим допирни точки по тези въпроси. Едно е ясно - от следващата година всеки клуб ще разполага с интернет правата си. Според Закона за спорта само телевизионните и рекламните права се притежават от БФС", заяви Венци Стефанов. До момента има оферта за излъчването на мачовете по интернет от сайта livesport.bg, която е на стойност от 500 хиляди лева.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване