08/08/11 18:12
(http://www.klassa.bg/)

Проф. Стоимен Иванов, завеждащ Клиника по рискова бременност в „Майчин дом“, председател на Българското дружество по акушерство и гинекология: Няма спад на ражданията

- Проф. Иванов, работите в Майчин дом. С какви случаи се занимавате там?
- Завеждам Клиника по майчин риск в болница „Майчин дом“. Тук се концентрират най-тежките случаи от цяла България на бременни жени, които са с различни заболявания, като диабет, хипертония, сърдечносъдови заболявания и други. Тук стават една голяма част от ражданията у нас – между 3000 и 4000 на година, като повечето от тях са изключително тежки и се превеждат от други болници, за да могат да бъдат разрешени тук, при нас. Преди двадесетина дни беше открита новата родилна зала в „Майчин дом“, която е с много модерна апаратура. За нея бяха дадени от правителството около 3,5 млн. лева заедно с оборудването. Тя бе открита от премиера Бойко Борисов и здравния министър Стефан Константинов.

- Намаляват ли у нас ражданията през последните години?
- Не. При ражданията може да се каже, че се движим с относително добро темпо, особено от 2005 г. до сега. През 2005 г. е имало около 72 хил. раждания. След това от 2006 до 2009 г. броят остават непроменен - около 80-81 хил. раждания годишно. Единственият спад, който сме забелязали, е през 2010 г., когато родените бебета бяха с 5-6 хил. по-малко, или около 76 хил. раждания. Това обаче не е голям спад. Навсякъде е така.

- Как се движи страната ни в статистиката за абортите?
- Преди 30 години у нас за пръв път се включи така нареченото семейно планиране, което позволява на всяка жена да планира бременността си и да знае по какъв начин да се предпазва от забременяване. Абортите се изчисляват на 1000 живородени деца. Хубавото е, че в последните години се забелязват по-малко аборти от по-младите жени и тийнейджърките, което е добре, защото абортите водят след себе си доста усложнения, като стерилитет, възпаления и така нататък. В момента може да се каже, че има дори сериозен спад на абортите. Преди години те бяха повече, отколкото ражданията. Те бяха около 120 на 1000, докато сега са паднали доста. Докато за 2000 година абортите са били 61 хил., то от 2006 г. до сега има голям спад и през 2010 г. са отчетени около 33 хил. аборта. Имаме напредък, но може да се каже, че все още българската жена не е научена да употребява противозачатъчни и да планира бременността си. Може да се каже дори, че абортът по желание все още остава един от изборите на българката за регулиране на раждаемостта, но постепенно губи водещата позиция и се измества от други методи и средства за предпазване. За 2006 г. на 1000 живородени деца има 310 аборта у нас, Дания – 230, Италия – 240, Естония, Латвия – около 550 аборта. Това означава, че сме по средата на статистиката.

- Има ли проблеми със смъртността на майките? Какво сочат данните?
- Това е един много важен проблем. По този показател България от известно време сме много добре. Майчината смъртност се определя принципно на 100 000 новородени деца. За 2010 г. смъртността е 8 случая на 100 хил. новородени, но трябва да се има предвид, че в България ражданията са около 80 хил., т.е случаите на смъртност са 5-6. В новоприсъединените страни от Европейския съюз, като Полша, Чехия и други, случаите са около 7 на 100 хил., а в другите западни държави, присъединени по-рано, като Германия и Франция например, смъртността е около 4 на 100 хил. С тях вече не може да се сравняваме. Може да се каже обаче, че по показателя майчина смъртност нещата вървят добре, което показва, че профилактиката, наблюдението на бременните жени до известна степен е добро. Нашата цел обаче е да догоним страните от т.нар. стара Европа.

- Детската смъртност също е един от основните въпроси във вашата работа. Висока ли е тя у нас?
- Тук мога да ви кажа за перинаталната детска смъртност. Тя обхваща смъртните случаи от 22-рата седмица на бременността до 6-ия ден от раждането. По този показател сме по-назад от европейските страни и затова трябва да се инвестират повече средства, да се дават пари за апаратура. Ако започнем от 2006 г., ще видим, че смъртността е била 11 на 1000 живородени деца, докато в новоприсъединените страни на ЕС е била 7, а в останалите страни от ЕС – 6. През 2010 г. данните у нас показват увеличение до 11,7 смъртни случая на 1000 живородени, докато в останалите държави цифрите са си останали същите или малко са намалели. Нашите цели до 2015 г. на акушеро-гинекологията са перинаталната детска смъртност да стане 8. Засега обаче тя е над средната за европейските страни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване