08/08/11 17:14
(http://www.klassa.bg/)

Рияд и Кувейт изтеглиха посланиците си от Дамаск

Саудитска Арабия и Кувейт изтеглиха посланиците си от Дамаск, а Арабската лига осъди насилието в Сирия, задълбочавайки изолацията на президента Башар Асад, съобщи АФП.
В свое изявление саудитският крал Абдула призова Дамаск да спре „машината за убиване и кръвопролитията, преди да е станало твърде късно“. Това стана, след като сирийските сили за сигурност убиха най-малко 50 души при потушаването на антиправителствени бунтове в неделя. „Ситуацията в Сирия е неприемлива, събитията не могат да бъдат оправдани“, подчерта Абдула и призова за „всестранни и бързи реформи“. Той напомни на правителството в Дамаск за подкрепата на Саудитска Арабия в миналото, но каза, че кралството е трябвало да вземе „историческо“ решение.
Арабската лига направи вчера първото си официално изявление за събитията в Сирия и призова Дамаск незабавно да спре насилието, което продължава от средата на март. Според правозащитници оттогава са убити повече от 2000 души. Лидерите в ЕС и САЩ обещаха да обмислят нови санкции срещу Сирия. В Берлин председателят на комисията по външни отношения в германския парламент Рупрехт Поленц настоя за глобален бойкот на сирийските петролни и газови доставки, за да се окаже натиск срещу Дамаск да прекрати насилието.
Йордания призова за диалог, но не осъди действията на Дамаск. Външният министър на Йордания Насер Джудех определи насилието като „обезпокоително“, но подчерта, че Аман няма да се меси във вътрешните работи на своята съседка.
Атаките срещу обсадения през почивните дни източен сирийски град Дейр аз Зур продължиха и вчера. Няколкостотин души са били арестувани в операцията на сирийската армия в града. Рано сутринта в Дейр аз Зур се чуваше интензивен картечен обстрел. Около 1500 души са били задържани в град Хама. Активист разказва, че силите за сигурност съобщавали по високоговорители имена и ако съответният човек не излизал сам, за да се предаде, войници щурмували дома му и арестували всички мъже в него.
Хакерската групировка, известна като „Анонимните“, пое отговорността вчера за атака срещу уебсайта на сирийската армия. Достъпът до сайта бързо беше спрян, но преди това хакерите успяха да пуснат съобщение в подкрепа на сирийската опозиция. „Светът застава заедно с вас срещу бруталния режим“, се казваше в посланието на „Анонимните“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване