08/09/11 18:06
(http://www.klassa.bg/)

Борсови колебания преди решението на Фед

И вчерашният ден започна с червена вълна на борсите по света. В късните следобедни часове обаче фондовите пазари на Стария континент се опитаха да преодолеят спада. Оптимизмът се пренесе и зад Океана.
В сутрешната търговия Stoxx Europe 600 изгуби около 4%, като нивото му е 20% под последния връх през юли, германският DAX потъна с над 5 на сто, но по-късно спадът бе ограничен до 1.36%. Френският САС 40 летя надолу с близо 4%, но в късния следобед се покачи с над 0,5%. В Лондон FTSE 100 изгуби 4.2%, но сви понижението до 0.2%. На червено бяха и основните показатели на борсите в Испания, Гърция и Италия, като спадът им бе над 4%. Централна и Източна Европа за пореден ден също не бе пощадена от червената вълна. Спадовете в Полша и Русия бяха около 4 на сто.
У нас SOFIX приключи деня на отрицателна територия с понижение от 2.87%. От четирите родни индекси само BGREIT бе на плюс – с 0.4 на сто. Повишение отбелязаха индексите на Белгия и Швеция.
Червеното не подмина и Уолстрийт, като в понеделник Dow Jones се срина с 6.7%. Това бе най-масовата разпродажба на акции на щатския фондов пазар от 1 декември 2008 г. насам. Освен това индексът на страха на Уолстрийт CBOE Volatility (VIX) отчете най-големия си днвен скок - с 39% за последните четири години.
В понеделник акциите по света изтриха нови 2.5 трилиона борсова капитализация, като общите загуби за последните две седмици - от 26 юли насам, гонят 8 трлн. долара, сочат изчисления на „Блумбърг“. „Това си е чиста паника“, коментират анализатори, визирайки разпродажбите от последните дни.
С най-голям интерес пазарите очакват заседанието на Фед, започнало вчера. На него се очаква да бъдат представени нови мерки за справяне със ситуацията.


Германия иска стрес тестове за държавите от еврозоната

Германия призова да бъдат направени тестове за издръжливост, с които да се определи конкурентоспособността на страните от еврозоната. Така ще може да се успокои дългосрочна перспектива на пазарите, които преживяват в момента трусове, съобщи БТА. Всички 17 страни освен това би трябвало да включат в техните конституции предел за държавния дълг, допълни министърът на икономиката на Германия Филип Рьослер, цитиран от ДПА.
Тестовете за устойчивост, които би трябвало да включат оценки на трудовия пазар, икономически показатели, иновации и надеждност на законодателството, не би трябвало да остават без последствия, допълни германският министър.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване