08/09/11 17:15
(http://www.klassa.bg/)

Британската полиция безсилна пред хулиганите

Трета нощ британската полиция не успя да се справи с безредиците, които избухнаха в Лондон в събота, а в понеделник вечерта обхванаха и други четири големи града. След като младежи вилняха цели три нощи, изпотрошиха и опожариха всичко по пътя си, а полицията се оказа напълно безпомощна срещу тях, премиерът Дейвид Камерън реши едва вчера да изпрати 16 000 полицаи да се справят с хулиганите. Очевидно е обаче, че и разположените в понеделник 6000 служители на реда в британската столица би трябвало да могат да озаптят няколкостотин развилнели се младежи.
Или вероятно не е толкова очевидно. Защото за разлика от други европейски държави във Великобритания не се използват например водни струи за борба с безредиците. Дори и в тази криза вътрешният министър отказа да прибегне до подобна мярка. Възможно е обаче проблемът да е по-различен. След атентатите в Лондон през 2005 г. властите хвърлиха всички усилия в антитерористични мерки. Вероятно безредици като тези, които избухнаха сега в страната, просто са сварили полицията неподготвена. Точно както бяха неподготвени и силите на реда в Норвегия за удар „отвътре“, защото цялото внимание беше насочено към заплахите, идващи отвън. Вероятно има значение и фактът, че безредиците тръгнаха от един от най-бедните квартали в Лондон, където вандалите могат единствено да изпочупят автомобили и да разграбят магазини. Но силите на реда сигурно биха действали много по-решително, ако бяха застрашени важни туристически обекти например. Или пък лондонското Сити.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване