08/09/11 21:36
(http://e-vestnik.bg/)

Защо магистралната икономическа политика на Бойко Борисов е обречена на неуспех

Колаж: Владимир Дойчинов-Ладо

Б. р. - Мечтата на премиера Борисов - магистралите - непрекъснато пораждат сравнения с хитлерова Германия, като средство за излизане от кризата. Макар че сега са техниката е друга и с това строителство са заети многократно по-малко работници, Борисов продължава да смята, че това е основна антикризисна мярка.

По-долу пускаме по този повод мнението на един икономист от форума Traders club, borsi.dir.bg, който си е дал труда да направи сравнение как е било при Хитлер, Мусолини и Рузвелт, и как е у нас, и кое е по-добър вариант от магистрали.

В 30 – те години в САЩ и Европа властва голямата депресия. При идването на Хитлер на власт, безработицата сред немците е около 50% от трудоспособното население. В същото време Бенито Мусолини управлява вече в Италия, която сравнително успешно се справя с депресията, като безработицата там е сравнително ниска и последствията от кризата почти не се усещат.

Хитлер чиято идея е да се ликвидира безработицата поръчва да се разработи икономически план подобен на този в Италия. Първото което се питат в Икономическото министерство е какво се произвежда в Германия.
Отговорите са - въглища, цимент, и желязо. На база на тази основа, започва строежа на магистралите в Германия, строени от железобетони панели, с немско желязо, немски цимент и с помощта не на чужди, а на местни работници и компании.
Икономиката на националсоциалистическа Германия наистина е е корпоративна, но Хитлер въобще не е срещу частната собственост. Напротив, за разлика от на нашите политици той не веднъж е казвал “Напълно настоявам да защитаваме частната собственост… частната инициатива трябва да се насърчава.” От 1933 до 1945 заплатите на германците падат наистина с 25%, но данъците остават ниски, цените спадат също, за разлика от другите страни и безработицата може да се каже е ликвидирана. Профсъюзите са ликвидирани, но правителството държи с желязна ръка корпорациите да не злоупотребяват с властта си. В същото време макар голяма част от средния бизнес да е окрупнен или ликвидиран, то малкия се ползва с известни привилегии и никога не е притискан, защото на нацистите е било ясно, че създава огромен брой от работните места в страната.

На тази база в Италия също се справят с кризата

По времето на Мусолини са започнати много обществени строежи които стоят и до днес. Освен това в Италия започва масово да се провежда професионалното обучение чрез вечерни и дневни курсове, ограмотяване, създаването на библиотеки, вечерно продължаване на образованието и общата култура чрез сказки, беседи, лекции, конкурси и премии. Организират се оркестри, драматични състави, хорове, концерти, срещи, конкурси и фестивали в местен и национален мащаб. В програмата на фашистите е записано, че спортът трябва да бъде масов, а не за да се създават само шампиони, или да се чупят рекорди, че трябва да се увеличават жизнените способности на средния човек.

Основното обаче са взетите мерки за предотвратяване нещастия и болести, подобряването на болничното лечение, създаване на амбулатории и санаториуми, летовища и лагери за деца и възрастни, строителство на евтини народни къщи, кооперативни строителни дружества за превръщането на всеки град в „град-градина” и кухни за осигуряване на топла храна на обед във фабриките в Италия. Всичко това ликвидира до голяма степен безработицата в Италия, като чрез образование правителството се стреми не само да намери заетост на временно безработните, но и да им даде старт при намиране на работа чрез по-висока квалификация.
Внимание се обръща и на селото като се поощряват специални производства в дворове и градини, за буби, дребно животновъдство и дребни земеделски индустрии и специални инициативи. На опазване на горите в Италия се отделя голямо внимание, а всички ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване