08/09/11 21:05
(http://e-vestnik.bg/)

Сирийската армия остава вярна на режима

Ройтерс

В сирийската армия, стълбът, на който се крепи властта на президента Башар Асад, няма много признаци за сериозно разцепление или дезертьорства, каквито опозицията би искала види в редиците й, въпреки напрежението, предизвикано от военните репресии срещу протестиращите. Танковете бяха в авангарда на репресиите срещу град Хама, но Асад трябва да се замисли дали разполага с достатъчно много наистина верни и добре въоръжени войници, които да могат да бъдат разположени веднага на няколко различни места, ако е необходимо.

Мюсюлманският месец на пости рамазан - който е време за семейни събирания и размяна на подаръци, когато през нощта може да се събират по-големи тълпи от обичайното - може да се окаже сериозно предизвикателство за военната мощ на Асад, ако простестите ескалират и сирийската криза стане още по-кървава. “Има отделни случаи на дезертьорство, но те не са достигнали критична маса, която да говори за начало на сериозен бунт сред сунитските войници”, казва Андрю Терил, изследовател и преподавател по национална сигурност във Висшето военно училище на сухопътните сили на САЩ.

Командването на сирийската армия се формира от представители на алаутите - малцинствената религиозна общност, към която принадлежи и Асад, а редниците и младшите офицери са от сунитското мнозинство. Повечето от протестиращите, станали мишена на военните операции, също са сунити. Фирас Аби Али, анализатор в базираната във Великобритания компания за прогнозиране “Ексклузив Анализис”, каза, че той оценява единството на сирийската армия като “доста високо”, ако става дума за евентуално разцепление, което да доведе до държавен преврат. Проблемът обаче е в числеността.

“Ако не разполагат с достатъчен брой верни части, за да завземат Хама, значи не разполагат с достатъчен брой военни части, за да превземат доста по-големи градове като Хомс, Халеб Алепо или Дамаск”, каза той. “Не смятам, че разполагат с достъчен брой такива части, така че масирано да ударят по много градове по едно и също време, не и без да започнат дезертьорства или да рискуват разширяване на протестите.”

Силите за сигурност в продължение почти на един месец държаха под обсада Хама, предимно сунитски град с население от 700 000 души, където през 1982 г. въстание на ислямисти бе жестоко смазано от бащата на Башар, Хафез Асад, преди да започнат щурма си на 31 юли. Тежкото положение на Хама накара мнозина сирийци да организират шествия на солидарност след началото на рамазана, но твърдият отговор на Асад подсказва, че той няма да откликне на призивите за промяна, които заляха Сирия и голяма част от арабския свят тази година.

Няма публикувани надеждни сведения къде точно са разположени сирийските въоръжени сили. Дори когато времената бяха мирни, информацията за военните бе оскъдна заради правителствената политика на затъмнение и ограниченията, наложени на медиите. Сега повечето чуждестранни медии в Сирия на практика са забранени, а кореспондентите на Ройтерс бяха изгонени от страната скоро след началото на безредиците през март.

Сирийци, живеещи в изгнание, и специалисти по сигурността казват, че случаите на дезертьорство са малко, че да се тълкува като признак за разцепление в армията. Това е резултат от строгия контрол, който осигурява господството на алауитите сред военните. Той включва назначаване на офицери алаути на ключови длъжности, а в някои части се прилага моделът сунит - алауит - сунит - алауит за назначенията на висши постове, създаден, за да се парират всякакви опити за подривна дейност.

“Не е лесно да се предизвика разцепление в сирийската армия”, каза за Ройтерс бившият служител на сирийското разузнаване Самер Афенди. “Структурата е многопластова, като руска матрьошка. Пробив в единия пласт няма да засегне другите.” Дисциплината при нисшите чинове се налага жестоко. Сирийци, живеещи в изгнание, позовавайки се на разкази на роднини, казват, че когато на предната линия ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване