08/09/11 18:09
(http://www.klassa.bg/)

Уикилийкс: България обмисля втора рафинерия

В разгара на газовата криза през 2009 г. български официални лица са споделили с посланика на САЩ Нанси Макълдауни намерения за изграждането на втора, средна по размери рафинерия, която да конкурира "ЛУКойл", както и на второ газово хранилище. Това става ясно от поверителна грама на посланик Макълдауни до Държавния департамент, публикувана от Уикилийкс и българския сайт „Биволъ".
Американците са предложили техническа помощ и включване на американски фирми в проектите. От разсекретения текст не става ясно кой от българските политици или експерти е говорил за строителството на втора рафинерия, на какво ниво и колко детайлно е обсъждано това намерение.
В грамата енергийният сектор в България е характеризиран като "мътно блато". Посланик Макълдауни смята, че спирането на газа от Русия дава шанс на България да се отърси от близо 100% зависимост от руските енергийни доставки и да се освободи от "свързани с Русия приближени лица и паразити, които се хранят от наеми". Макълдауни предупреждава, че руските интереси и посредниците ще окажат съпротива, но "все пак се отваря една възможност".
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване