08/10/11 18:34
(http://www.klassa.bg/)

Дянков: Няма причини нито лихвите да се вдигат, нито безработицата да расте

В България няма причини нито лихвите да се вдигат, нито безработицата да расте независимо от трусовете в САЩ и в някои европейски икономики. Ние сме стабилна държава. Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков пред bTV, коментирайки икономическата криза и ситуацията на финансовите пазари. Той опроверга опасенията от евентуално повторение на кризата отпреди четири години. По думите му банките у нас не би трябвало да повишават лихвите по кредитите, оправдавайки се с проблемите в някои световни икономики. Финансист №1 посъветва хората да не прехвърлят доларовите си депозити в други валути и да купуват злато. Според него цената на благородния метал ще пада, защото вече е много висока. „Просто трябва да изчакаме спокойно идните няколко дни пазарите да се върнат към нормалния си режим на работа“, увери вицепремиерът. Той дори даде за пример германското министерство на икономиката, което призова останалите държави от Европейския съюз да въведат дисциплиниращи финансови мерки по модела на прилагания от началото на годината в България пакт за стабилност. „Просто сега е времето всички да разберат, че е необходима фискална дисциплина, за да може Европа дружно да излезе от кризата“, категоричен бе финансовият министър. По думите му трябва да се вярва както на кредитните агенции, така и на МВФ, Световната банка. Относно намаления рейтинг на САЩ той заяви, че това е трябвало да стане отдавна и не е изненада за никого, тъй като страната има огромен дълг и среща затруднения при изплащането му.
Дянков не допусна възможността кризата да повлияе на плановете на правителството за постепенно повишаване на доходите на населението. „След като от първи септември минималната работна заплата ще се повиши на 270 лв., очаквам още през пролетта на 2012 г. да има ново увеличение, но това зависи от бюджетната процедура, която ще приключи до ноември т.г.“, каза Дянков. И изрази увереност за изпълнението на приходната и разходната част на бюджета до края на годината.

Дефицитът през юли - три пъти по-малък от очакваното

Вицепремиерът съобщи, че до края на годината ще бъде изпълнен планът за приходите. „Митниците събраха с 400 млн. лв. повече ДДС от заложеното, а след въведените мерки в системата на НАП нямам притеснение, че до края на годината ще бъдат изпълнени и заложените приходи от данъци и осигуровки“, подчерта той и припомни, че разходите на правителството са по-ниски от заложените. Само за юли се очаква дефицит от около 40-60 млн. лв., а прогнозата е била за 150 милиона.
Дянков коментира, че ще разследва съвместно с Комисията за защита на конкуренцията защо разговорите по мобилните телефони у нас са толкова скъпи.

Подозират картел между мобилните оператори

Вицепремиерът е поръчал анализ за сравнение на ценообразуването в България и в други страни от региона. По думите му цените у нас действително падат, но с много по-бавни темпове, отколкото в другите страни. "Това, което буди особено съмнение, е, че преди 2-3 години цените у нас са били много по-високи, отколкото средното в Европа. Целта на анализа е да се види как е било правено това ценообразуване през последните 7-8 години. Анализът ще помогне да се установи дали у нас има добра конкуренция, или по някакъв начин пазарът е изкривен", каза Дянков. На въпрос, дали има картел или "сговор" между мобилните оператори, Дянков отговори, че това ще бъде установено от Комисията за защита на конкуренцията. „Министерството на финансите също е потребител на подобен тип услуги и ще си търси правата, ако се окаже, че е имало надценки“, увери министърът.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване