08/10/11 17:45
(http://www.klassa.bg/)

Икономиката подкопава надеждите на Обама за втори мандат

На фона на все по-песимистичните данни за икономиката, дълговата криза и непостоянните настроения на Уолстрийт, борбата на американския президент Барак Обама за преизбиране през 2012 г. ще става все по-трудна.
Последната вълна от лоши икономически новини задълбочи негативните обществени настроения и заплашва да превърне кампанията за преизбиране на президента, която демократите някога се надяваха да бъде детска игра, в непредсказуема борба.
„Икономическите предизвикателства пред Обама са невероятно трудни за преодоляване“, твърди Карлин Бауман от анализаторския център към Американския предприемачески институт. „Общественият песимизъм и трайните негативни настроения са в степен, каквато не съм виждала преди“, поясни тя. „Доверието към президента зависи от постиженията му, а хората искат да видят, че икономиката се възстановява.“

Двугодишно дъно на доверие

Изследвания на общественото мнение показват, че поне две трети от американците смятат, че страната се е запътила в грешната посока, потребителското доверие е ударило двугодишно дъно, а повечето хора не одобряват начина, по който Обама се справя с икономиката.
Одобрението към политиката на Обама се понижаваше още преди глобалния срив на пазарите и преди дълговите кризи в Европа и Съединените щати, които доведоха до понижение на американския кредитен рейтинг и хаоса около преговорите за споразумение за вдигане на тавана на американския дълг.
През последната седмица на юли „Галъп“ оповести, че одобрението към Обама е рекордно ниско за седмицата – едва 42%.
Изследване на университета „Куинипиак“, проведено след сключването на споразумението за вдигане на тавана на дълга миналата седмица, показа, че повечето анкетирани от оспорвания от демократи и републиканци щат Флорида смятат, че Обама не заслужава да бъде преизбран. Одобрението на политиката му сред безпартийните граждани в щата се е понижило от почти равни стойности на одобрение/неодобрение (47-45%) през май до 61-33% в полза на неодобрението сега.
„Изборите, в които участват кандидати, заемащи политически постове към момента, винаги служат като референдум за тях и първият въпрос, който си задават гласоподавателите, е „Заслужава ли този човек още един мандат?“ На този етап гореспоменатите данни показват, че не е задължително отговорът на този въпрос да е положителен“, заяви Питър Браун, участвал в изготвянето на проучването.
Понижението в рейтинга на президента даде нови надежди на републиканците. Няколко кандидати на партията се отказаха от участие в надпреварата за Белия дом през 2012 г. още в началото на годината на фона на спекулациите, че Обама ще бъде прекалено силен опонент и ще привлече прекалено мощни спонсори.
Републиканците планират често да напомнят на гласоподавателите за закриването на работни места, буксуващото икономическо развитие и застоя на пазара на жилищни имоти при мандата на Обама. Те умножиха критиките си към президента след понижението на американския кредитен рейтинг в петък.
„Барак Обама е на власт от три години и няма резултат от нищо, което направи. Време е да си върви“, заяви опонентът му от републиканците Тим Поленти по време на кампанията си в щата Айова.
Мит Ромни, който вероятно ще бъде избран за кандидат на републиканците в надпреварата, сигнализира, че може би вече има стратегия за изборите, която ще помрачи посещенията на Обама из страната с критиките си към икономическите постижения на президента в тези региони.

Трябват сериозни постижения

Когато Обама се завърна у дома си в Чикаго, за да отпразнува рождения си ден миналата седмица, Ромни пусна уеб реклама, която нанесе удар на икономическото лидерство на Обама, заявявайки, че безработицата в Чикаго се е увеличила с 48% при мандата на Обама.
В последните си речи Обама ясно изтъкна, че иска да се съсредоточи върху стимулирането на заетостта сега, когато приключиха преговорите за дълга. Той приветства доклада за заетостта в петък, който показа, че безработицата се е понижила леко до 9,1%, но заяви, че това не е достатъчно.
Обама ще трябва да постигне сериозен напредък в борбата с безработицата, за да успокои обществените притеснения, при това още в началото на 2012 г., за да го забележат гласоподавателите.
Той е изправен и пред ново и неблагоприятно разпределение на политическите сили: одобрението към него се понижи в традиционно републикански щати като Индиана и Северна Каролина, които успя да спечели през 2008 г. Одобрението се понижи и в оспорвани щати като Охайо.
„Аз съм демократ, но няма да крия, че положението никак не е цветущо, заяви Дейн Стротър, консултант на демократите. Единственото нещо в полза на Обама е времето. Една седмица е цяла вечност в политиката, а ние разполагаме с 15 месеца.“
Различни проучвания показват, че Обама все още е популярен като личност, а демократите намират упование в случилото се през 2004 г. Тогава много гласоподаватели, недоволни от представянето на президента Джордж Буш, не искаха да го пуснат да си отиде точно в разгара на войната с Ирак и икономическите проблеми.
„Когато хората са уплашени, по-вероятно е да задържат човека, когото познават, вместо да рискуват с политик, когото не познават, смята Карън Фини, стратег на Демократическата партия. Хората все още харесват Обама. И докато смятат, че той се опитва и постига някакъв напредък, това ще има значение.“
Републиканците, раздирани от вътрешни битки между активистите от консервативното движение „Чаено парти“ и по-умерените поддръжници на бизнеса, също трябва да се опитат да излъчат достоен съперник. Ромни изостава от Обама в проучванията на общественото мнение и го очакват трудности при печеленето на консервативната база на собствената си партия.
„Накрая ще останат двама души, един срещу друг, и ще станем свидетели на нова динамика, заяви Стротър. Без съмнение, ако след 15 месеца икономиката все още е затънала, изборите ще бъдат трудни за Обама. Постижими, но трудни.“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване