08/10/11 18:35
(http://www.klassa.bg/)

КЗК: Цените на нощувките са много динамични

Съществува силна еластичност на хотелиерския продукт, или динамична промяна на цените на нощувките, показва анализ на Комисията за защита на конкуренцията за сектора на туризма. В същото време оттам отчитат и същественото значение на туроператорската дейност, особено при някои видове туризъм. Според анализаторите динамиката на цените се дължи на тежката икономическа обстановка, както и на свръхпредлагането в сектора.
Антимонополната комисия предупреждава браншовите туристически организации на национално и регионално ниво да не се месят твърде много в ценовата политика в сектора. Според нея някои практики на браншовите организации биха могли да надхвърлят стандарта за приемливо и полезно сътрудничество с туроператорите.
Секторният анализ на комисията изследва пазара на услуги от различните категории хотели за периода 2006–2010 г. по видове туризъм - морски, СПА, планински, ски, бизнес и културно-етнографски-исторически. Проучени са търсенето и предлагането на хотелиерските услуги, динамиката на цените и пазарните дялове на хотелите в съответните общини, договорните отношения между хотелиери и туроператори, ролята на браншовите организации в сектора и др. Комисията разглежда някои договорни клаузи между туроператори и хотелиери, които могат да нарушат свободната и лоялна конкуренция.
Като цяло обаче в сектора в момента няма предпоставки за антиконкурентно поведение, посочват от КЗК.


Браншът може да се възползва от празниците на виното

Може да привличаме туристи с празници, посветени на виното, на ракията по подобие на празника на бирата в Германия – Октоберфест, твърди Бранимир Ботев, председател на УС на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки, цитиран от агенция КРОСС.
Според него трябва да се помисли за модел, който да акцентира върху традиционната ни кухня и напитки. Древна Тракия е европейският център, родното място на хубавите вина, на лозята, на традициите, коментира той. От друга страна, българският потребител трябва да се научи да цени качествените български вина, защото, докато цената е основният определящ фактор, рискуваме да свързват нашия туризъм не с нашата култура и традиции, смята Ботев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване