08/10/11 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

“Лукойл” се покая в Русия - вече може и у нас!

Иво Инджев

Руската „Лукойл“, на която премиерът Путин беше размахал пръст, си е признала вината за монополизма си (толериран и позволен преди). Асошиейтед прес, цитирана от в. „Дневник“, съобщи, че в резултат на това руската федералната антимонополна служба (ФАС) е прекратила производството си срещу компанията. „Лукойл“ е поела ангажимент да прекрати нарушението си, а ФАС е постановила, че наистина дружеството е виновно, но ще коригира нарушенията си.

Това е отлична новина за българските власти, които така храбро се „сбориха“ с руския гигант и създадоха впечатление за автентична воля в това явно съгласувано с Москва упражнение по предизборно напомпване на популистки мускули. Сега вече демонстративното „притискане“ на посочения виновник за високите цени ще може плавно да последва посоката, в която се стигна до съответното отпускане, показана от Москва. И всички ще си отдъхнат. Няма да ни морят с криза в доставката на горива, с каквато първоначално ни заплашваха някои неподготвени коментатори и политици.

Явно не са били сред посветените, които бяха спокойни- министър Дянков дори прогнозира спад на цените на горивата в навечерието на отнемането на лиценза на „Лукойл“ (което се оказа доста бутафорно, защото броени дни по-късно шефът на митниците Танов обясни как „Лукойл“ може да си работи и с отнет лиценз). И се оказа прав: спадна по бензиностанциите с около стотинка и половина! Това е истинско (политическо) чудо в страната, в която добрите прогнози никога не се сбъдват.

Лесно е да прогнозираш у нас, че безработицата ще расте, бандитите ще грабят и убиват, а властта ще губи доверие, за да даде възможност на друга власт да се облажи за няколко години. Но да кажеш, че цените на фундаментален за икономиката продукт ще паднат и да посочиш дори точните параметри във времето, е направо невиждан подвиг на публичната комуникация. Нищо, че спадът всъщност е смехотворен. Важното е, че вицепремиерът, иначе толкова омразен като голяма скръндза от народа (и дори от колегите си министри в кабинета), „позна“!

Познайте и вие: след като обаче в Русия продължават да разследват „Лукойл“ за злоупотреба и на пазара на керосин, дали „натискът“ на борбените български власти срещу същата компания ще продължи и тук? Познахте, ще продължи. В Русия антимонополната служба изтръгна признанието на „Лукойл“ за около 6-7 месеца. Горе-долу толкова й трябват и на нашата власт в рамките на предизборната кампания и малко след нея, за да изцеди всяка капка (стотинка) от народния възторг от твърдостта им в налагането на закона.

Като стана дума за „капка“- като две капки нефт си приличат антимонополните действия на Москва и последвалите ги тук в София и Бургас. Българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) също последва руската комисия и започна две производства срещу дъщерните дружества на руската „Лукойл“ – „Лукойл България“ и „Лукойл Ейвиейшън“. КЗК води разследване за картел на пазара на горива в страната – нещо, в което „Лукойл“ бе уличена в Русия.

По трасето с Москва продължава да се лее „течна дружба“. Всичко тече, всичко се променя, но не и тя.

Виж още текстове в блога на Иво Инджев

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване