08/10/11 15:51
(http://www.klassa.bg/)

Проф. Борислав Борисов, ректор на УНСС: Прекрасно е български университети да откриват филиали в чужбина

- Проф. Борисов, колко души са приети и кои са най-предпочитаните специалности? Има ли промени в сравнение с миналата година?
- Като имам предвид факта, че завършилите средно образование са по-малко от местата за прием в университетите, направо ми е неудобно да кажа, че всичките ни места бяха попълнени още на първо класиране, при това и с резерви.

- Ще има ли промени в обучението през новата учебна година? Казахте, че постепенно ще въведете всички изпити да се взимат електронно.
- Винаги съм се удивлявал, защо за положителните неща, които стават в българските университети, никой не пише. Но една ваша колежка, много просто ми го обясни. Това, че влакът пристига по разписание, не е новина, освен ако не закъснее – каза тя. Бога ми, абсолютно е права! Задавам си обаче въпроса - а ако влакът пристигне по-рано?
И конкретно на въпроса ви. В УНСС всички кандидатстудентски изпити още от миналата година са в два варианта – тест на хартиен носител с електронно оценяване или тест, който е изцяло в електронен вариант. При втория вариант всеки кандидат сяда пред компютъра, въвежда своя входящ номер и ЕГН и сървърът генерира само за него 80 от база данни от 1500 въпроса по изпита, който той желае. Кандидатът има възможност да коригира отговорите си, но в рамките на 2 часа, след което системата прекратява изпита и на дисплея веднага му излиза оценката. Може да се явява на изпита, колкото пъти пожелае.
Тази година за първи път електронният вариант бе реализиран и за два семестриални изпита – по макроикономика и по информатика. Целта е през следващата година всички семестриални изпити от фундаменталния блок за първи курс да преминат на електронен вариант.
В момента електронният изпит се осъществява в три зали със 170 компютъра, но ви каня на откриването на новия Тестови център с още 200 компютъра, в който едновременно могат да се провеждат изпити на 200 студенти по 200 предмета и за всеки от тях с индивидуален тест. Откриването му ще е на 01.11.2011 г.
Ще ми бъде интересно как ще се отрази това в медиите? Дали ще е новина? И дали някои български университети отдавна не са изпреварили европейските си колеги, но е по-удобно “по славянски” да се самобичуваме, колко зле са, видите ли, българските висши училища.

- Наскоро излезе една статистика на Европейската комисия, според която български университет не фигурира в класацията на първите 100 университета в Европа по брой студенти, участвали в програми за обмен в чужбина. Как може да се стимулира по-голяма мобилност на студентите?
- Коментарите по този проблем от нашите политици и държавници са типична проява на пълна некомпетентност по темата. Какво ли не прочетох и чух по въпроса? Колко ни е неевропейско висшето образование, какви сме тъмни балкански субекти и не сме отворени към Европа и света и т.н. А нещата са много прости и са въпрос на нормативно-законодателна уредба, плод на същите тези политици.
Според нашия Закон за висшето образование може да учиш в който и да европейски или световен университет и да полагаш изпити дори при лауреати на Нобелова награда. За да ти се признаят след това изпитите и семестърът обаче, трябва да си взел изпитите по учебен план на българския университет, и то само при този преподавател, който е посочен в него? Въобще няма значение, какво си учил в чужбина! Трябва ли да обяснявам повече? Кой разумен студент ще отиде за един семестър в чужбина, за да загуби цяла учебна година след това в България?

- С промените в закона се предвижда още университетите да могат да се сдружават и да откриват свои звена в чужбина. Смятате ли, че по този начин ще се намали изтичането на български студенти в чужбина?
- Прекрасно е български университети да откриват свои филиали в чужбина. Защо не открихме досега например филиал на български университет за бесарабските българи?
Обратният вариант за университетски франчайзинг обаче ме ужасява! Дълбоко провинциалният университет на N-ските острови, в който и да е N-ски океан по света, ще може да лицензира най-провинциалното висше училище в България и то ще издава диплома на български тройкаджии, но с титул на N-ската световна сила!
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване