08/10/11 17:51
(http://www.klassa.bg/)

Русия ще преговаря за старото оборудване, ако я има АЕЦ "Белене"

Руската компания „Атомстройекспорт“ е готова да преговаря с българската НЕК за изкупуване на старото оборудване по проекта АЕЦ „Белене“. Това ще стане само ако се продължи строителството на втората атомна централа у нас, обявиха вчера от руската компания „Атомстройекспорт“. От дружеството предлагат да се водят преговори за старите части на реактора, които според НЕК струват 61 млн. евро. Не става ясно дали руската страна е съгласна с българския иск, но оттам твърдят, че НЕК може да има претенции пред Арбитражния съд в Женева за 40,2 млн. евро. Тази сума е за оборудване, което е останало на площадката на АЕЦ „Белене“ още от 1991 г. и е собственост на НЕК. В момента НЕК иска да принуди руската компания да купи оборудването, което не е част от подписаните досега договори, смятат още руснаците.
От НЕК не са чували за подобна сума и такъв иск не е бил дискутиран, обясниха пред „Класа“ източници от компанията. В съобщението си „Атомстройекспорт“ твърди, че вече са започнали преговори за старото оборудване.
Според споразуменията старите части за централата са били изкупени за 205 млн. евро, но не е ясно каква част от парите реално са били платени на НЕК. В момента старият блок, предвиден за АЕЦ „Белене“, работи като IV реактор в Калининградската АЕЦ.
От българската компания обясниха, че в момента се водят преговори основно за подписването на договора за инженеринг, доставка и строителство (EPC контракт) на АЕЦ „Белене“, които са вече на финалната права.
НЕК продължава да твърди, че е подготвила иск срещу руските си партньори, но той още не е внесен в Арбитражния съд в Женева. От Москва за момента не дават индикации, че ще оттеглят претенциите си за 58 млн. евро, както очакваше шефът на дружеството Михаил Андонов. Проблемите между двете компании са сериозни и ако не може да се постигне договореност, те ще се решават от съдебните органи, коментираха още от българската компания.
В края на миналата седмица министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков даде срок на НЕК и „Атомстройекспорт“ да се разберат за съдебните искове до 12 август. Тогава стана ясно, че на българската компания й трябват около десетина дни, за да подготви мотивите си за Арбитражния съд.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване