08/10/11 17:46
(http://www.klassa.bg/)

Събраха над 10 000 подписа за освобождаването на Тимошенко

Привържениците на Юлия Тимошенко са събрали повече от 10 000 подписа за освобождаването й, предаде Униан. Вчера бившият премиер на Украйна отново се яви в съда под засилена охрана. В сградата бе ограничен достъпът на журналисти. Печерският районен съд на Киев отказа да върне в процеса адвоката на Тимошенко Сергей Власенко, предаде РИА „Новости“. Съдът разглежда "газовото" дело срещу бившия премиер, която е обвинена от прокуратурата в превишаване на властта си при сключване на договор с Русия за доставка на газ през 2009 г. Миналата седмица Тимошенко бе арестувана и се намира в Лукяновския следствен изолатор. Сергей Власенко - депутат от парламента, който бе адвокат на бившия премиер, бе отстранен от съда за нарушаване на дисциплината. Защитата поиска отзоваване на двамата прокурори обвинители. Очакваше се вчера показания да даде бившият министър на правосъдието Николай Онишчук. Местонахождението на бившия президент на Украйна Виктор Юшченко се установява, обявиха от съда.
Преди това външното министерство на Франция отрече информацията, че е отзовало посланика си в Украйна Жак Фор, който критикува процеса против Тимошенко, наричайки го политически.
Тумошенко обитава килия № 242, която е 17 квадратни метра и е два пъти по-голяма от обикновената килия за трима души, като има и голям прозорец, предаде радио „Свободна Европа“. Според съпруга й Александър Тимошенко тя е доволна от контактите с двете си съкилийнички. Една от жените пушела, но по молба на бившия премиер спряла цигарите с никотинови дъвки. Александър разказва пред "Украинска правда", че освен малък телевизор и хладилник бившият премиер е поискала в килията си книгите на известния украински писател Василий Шкляр "Черният гарван", "Войната за края на света" на Марио Варгас Льоса, "1Q84" на Харуки Муриками, "Връща ли се часовникът назад" и "История на красотата" на Умберто Еко, също и произведения на Чехов. По-рано тя получи Конституцията на Украйна и Наказателно-процесуалния кодекс. Адвокатът на бившия премиер Юрий Сухов каза, че във вторник всички застъпници на Тимошенко без дъщеря й Евгения Кар са успели да я посетят в килията й и да разговарят с нея.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване