08/10/11 18:36
(http://www.klassa.bg/)

Хотелите по света свалят наполовина цените онлайн

Пет- и четиризвездни хотели по цял свят предлагат много изгодни сделки в разгара на лятото, показа проучване на „Класа“. Те обявяват намаления от цените на рецепция на половин цена, а в други случаи, например за резервация през август, предлагат от 20 до 60% по-ниски цени. Тази политика е присъща за по-висока категория хотели - четири и пет звезди, бизнес хотели, както и заведенията в по-големите градове по всички дестинации. Част от добрите оферти са цени наполовина, валидни за резервации до 72 часа, информира сайтът hotels.com.
Хотели в Лисабон пускат оферта от 74 евро за нощувка, но тя е в сила, ако останете за две нощи, други режат цената от 246 евро на 123 евро. В Истанбул независимо от престоя си в Alkoclar Keban Hotel получавате цена от 65 евро за човек на нощувка, Prestige Hotel пък предлага цена дори от 60 евро за нощувка. В Малта тризвездни хотели предлагат нощувки вместо за 100 за 50 евро на човек. В Пукет, Тайланд, цените започват от 19 евро. В някои обекти изискването е да останете две нощувки, за да спестите. Предложенията за изгодни цени са най-много в хотелите в САЩ, Тайланд, Китай, Франция, Германия, Португалия, Турция, Виетнам.
Практиката на тези хотели да обявяват оферти на половин цена се дължи на стремежа им да запълнят свободните места за кратко време - понякога дори за 24 часа. Те могат да бъдат резервирани най-вече от бизнесмени или хора, които организират бизнес пътуване и са сигурни в него.
В повечето случаи, след като се направи такава резервация, ако клиентът реши да я анулира, парите не се връщат, затова е рисково за клиентите, коментира за „Класа“ Мариела Узунова от сайта за онлайн резервации TravelStoreMaker.com. Българските им колеги не правят чак такива намаления.
Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин каза пред „Класа“, че няма информация за подобни оферти. От друга страна, нашите хотели нямат практика да предлагат онлайн резервации, затова и все още не са толкова гъвкави. Няма и сайт, от който човек може да се информира за офертите на хотелите и да направи съпоставка между различните хотели.

Изгодни са резервации в последния момент

Една от другите изгодни сделки в международния сайт е за резервации в последния момент. Тук намаленията не са толкова големи, но има и много добри оферти. В Абу Даби цени от 259 евро вече започват от 55 евро. В Акапулко офертите започват вместо от 51 - от 36 евро. В Амстердам предлагат сделки от 88 евро сега вместо 117 евро месец по-рано. Хотели в Барселона излизат с оферти от 87 евро вместо от 143 евро. В Дъблин цените са паднали от 118 евро на 14 евро за по-високата категория хотели.
В Богота, Колумбия, има цени от 50 евро на човек, а Братислава, Словакия, предлага цени от 30 евро - това са пък оферти от подразделението за намаления до края на декември. Има секция за по-евтини предложения за нощувки в Берлин до февруари 2012 г., много хотели в Ню Йорк до 5 септември дават цени от 45 евро. Друга специална оферта има хотелската верига Hilton. Намаленията са между 20-40%. Това важи за обекти в Португалия, Ирландия, Гърция, Барселона, Великобритания, Египет, Германия, Дания. У нас веригата също предлага 40% по-ниски цени през август.
В България хотелиерите също правят трикове, но на друг принцип. Те се предлагат масово от морски хотели. Те обявяват т.нар. Last Minute оферти (в последния момент) с намаления до 50%, но не в интернет. Със 100% гаранция за запълване на хотелите са и No Name офертите (без име), където цените са по-ниски с 30 до 50%. Дори понякога поради силния интерес и бум на резервации обявяват stop sales (край на продажбите), преди да е изтекъл периодът на промоцията.
Друг трик на българските хотели е early booking, или ранна резервация с поне 2-3 месеца преди настаняване и почти пълно плащане от страна на клиента. Това е за хора, които имат възможност да планират доста по-отрано своята почивка.

У нас само бизнес хотелите свалят цените до 40%

При българските хотели това не е масова практика, като изключим бизнес хотелите. За тях лятото е мъртъв сезон и те правят намаления до 40 на сто, за да привлекат клиенти. Според Витан Иванов, председател на Съвета по туризъм -София, сега у нас бизнес хотелите също предлагат подобни намаления. За Ирена Георгиева, председател на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенции и собственик на „Балкан Комфорт Д.М.С.“, обаче няма масова тенденция за обявяване на по-ниски цени. Със сигурност през последните три години хотелите променят политиката си и вече са по-целенасочени. Ако преди обявяваха на туристическите агенции и туроператорите 3 различни цени за една седмица, сега имат по-дългосрочна политика, каза Ирина Найденова, собственик на „Александър тур“. За да са гъвкави, хотелите трябва да имат собствени системи за резервации или да участват в такива. У нас много малка част го правят. „Грандхотел София“ обявява намаления за свои клиенти през лятото, но не онлайн. Промоции предлага и „Кемпински хотел Зографски“. На сайта на хотела може да се направи и онлайн резервация.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване