08/11/11 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Версия: Войната между Китай и САЩ започва по море

Правда.ру

Китайски самолетоносач. Снимка: чайнадифенс

Китай продължава стремително да засилва военната си мощ. На 10 август влезе в строя първият китайски самолетоносач “Ши Лан”. И това е само началото на амбициозната китайска програма за укрепване на военноморския флот. Срещу кого може всъщност да бъдат насочени самолетоносачите на Небесната империя?

Военното засилване на Китай по море трябва да се разглежда в общия контекст на растящата китайска мощ. Според чуждестранни експерти, още през 2008 г. Китай е заел второ място в света по обем на военните разходи след САЩ.

Днес китайският военноморски флот също е смятан за втори по мощ след американския. До момента се твърдеше, че той засега не би могъл да надделее в глобален сблъсък с този на Щатите. Както се знае, количествените показатели не гарантират победа. Още повече, че голяма част от бойните кораби на Китай са остарели и имат нужда от подмяна или поне сериозна модернизация.

Китай изобщо нямаше собствени самолетоносачи, докато само ударните ядрени авионосци на САЩ вече са 11 и скоро предстои да бъде спуснат на вода още един. Американско-китайските отношения започнаха да се изострят още в края на 80-те успоредно с упадъка и краха на Съветския съюз.

По време на студената война основен съперник на САЩ в Тихия океан бе СССР, а днес мястото му е заето от Китай. Още тогава обаче китайското комунистическо ръководство мечтаеше Небесната империя да измести “съветските ревизионисти”. Естествено ставаше дума Китай да увеличи своя дял не само в световната икономика, но и в международната политика.

Необходимо бе китайските амбиции да се подкрепят с модерни въоръжени сили, а военноморският флот заема специално място сред тях. Наличието на корабни ударни групи, включващи самолетоносачи и способни да решават задачи за защита на стратегическите интереси далеч от родните брегове, е неотменим признак на всяка свръхдържава.

Аналитиците на Пентагона разработиха още през 2000 г. документ, наречен “Азия-2025″, в който бяха разгледани пет сценария за въоръжен конфликт между САЩ и Китай. Според американски военни експерти, дотогава Небесната империя ще е в състояние да хвърли ръкавицата на Америка, тъй като се очаква нейният военноикономически потенциал да надхвърли мощта на САЩ.

Китайските приготовления не останаха незабелязани в Щатите. През 2000 г. Пентагонът директно заяви в доклад до Конгреса, че КНР засилва военната си мощ и се готви за евентуална война със САЩ за Тайван. Според военни експерти, “ако се наложи САЩ да бранят Тайван, Китай ще задейства всички необходими средства, за да нанесе големи щети на противната страна”. Както са подчертавали американски военни, курсът към форсирана модернизация и засилване на военноморския флот бе поет от Пекин след бомбардировката на посолството му в Белград през 1999 г.

Освен “тайванския въпрос”, Китай има впрочем и други, също тъй остри проблеми. Сред тях са спорът с Япония за островите Сенкаку (на китайски Дяоюй), с Виетнам - заради Параселските острови (на китайски Сиша - б. р.) и накрая, борбата за стратегически важния архипелаг Спратли (на китайски Нанша - б. р.) с няколко държави от Югоизточна Азия наведнъж. Естествено зад гърба на мнозина противници на Китай стоят САЩ.

Нарастващото напрежение край бреговете на Небесната империя личи и от динамиката в сблъсъците между американски и китайски военни моряци. През 1996 г. например американска авионосна група влезе в твърде остра конфронтация с китайския военноморски флот край Тайван. Международни военни експерти признаха, че това едва не е довело до сериозен сблъсък между двете велики сили. Според американски документи, военните моряци на САЩ са попречили тогава на китайски бойни кораби да приближат тайванските брегове, като се наложило да изстрелят предупредително няколко ракети.

Десет години след това - през октомври 2006 г., много шум предизвика един инцидент край японския остров Окинава. Неочаквано за американците, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване