08/11/11 17:44
(http://www.klassa.bg/)

Канят Ал Гор и Михаил Горбачов на световна среща за залесяването у нас

Ал Гор, бивш вицепрезидент на САЩ, Михаил Горбачов, бивш първи държавен ръководител на СССР, и Лестър Браун, президент на Института по политика на земята във Вашингтон и един от създателите на концепцията за екологично устойчиво развитие, са поканени на кръгла маса в София в началото на октомври. Конференцията "Залесяването - алтернатива на климатичните промени!" ще се проведе в „Шератон“. Това съобщиха пред „Класа“ от междуведомствената група, която е в организационния комитет на събитието. С инициативата са ангажирани представители на различни министерства, както и 25 неправителствени организации.
„Целта на събитието е да се проведе обществена дискусия, да се формира концепция, която да се превърне в работещ модел на взаимодействие и гарантиране на устойчиво решаване на въпросите за намаляване на въглеродните емисии и предотвратяване на последиците от климатичните промени, за да продължим да се развиваме в екологичните рамки на природния свят, който населяваме“, каза пред „Класа“ проф. Мария Златева. Тя е тазгодишният носител на награда за принос в екологията от комисията на ООН – UN-HABITAT. Наградата се връчва веднъж на две години и бе дадена на проф. Златева на церемония в Дубай заради приноса й в компостирането.
Според инж. Теодора Георгиева, която е член на Инициативния комитет за провеждане на конференцията, темата на анализ ще са „методите, средствата, иновативни решения и съществуващи икономически изгодни и екологосъобразни възможности за намаляване на емисиите СО2 с цел предотвратяване на унищожителните и необратими промени на климата“.
Посланието на конференцията е залесяването да стане локална, национална и световна политика. А призивът, който ще издигнат участниците, е да се оползотвори въглеродният диоксид чрез залесяване, вместо да се заравя в Земята – технология, последиците от която са непредсказуеми в бъдеще и биха могли да причинят нови замърсявания на природната и околната среда.
На 27-и в сградата на Министерството на земеделието и храните ще се проведе работна среща на членове от междуведомствената група и инициативния комитет.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване