08/11/11 14:24
(http://e-vestnik.bg/)

“Лукойл” пак се надсмива с цените на бензина

При срива на борсите цените на петрола паднаха от около 120 долара на барел на 97, а сега се стабилизираха на около 105.

Българският “Лукойл” с известно закъснение намали цените. Макар че петролът за рафинерията е уралски, от собствени петролни кладенци, и въобще не му дреме за цените на борсите. Нищо, все пак е свободен пазар и цените на него трябва да влияят.

Защо обаче с най-некачествения петрол – уралския, в страната в Европа с най-ниски заплати и най-нисък акциз на горивата, бензинът и дизелът трябва да струват колкото в ЕС, че дори и по-скъпо от някои страни членки?

Няма отговор на този въпрос години наред. Шефът на “Лукойл” – България дори се изказа, че работели на загуба. И наистина от 2 години не плащат корпоративен данък. Счетоводни гимнастики.

Но цените на бензиностанцията са гимнастика с икономиката. Отразяват се на всичко. И ги дирижира монополистът “Лукойл”. Сагата с отнемането на лиценза завърши благоприятно за тях – съдът отлага действието на акта на митниците, така че те ще си произвеждат и, както казва шефът Танов, няма да сложат измервателни уреди и до края на годината.

Сега се оказва, че митницата е командировала 60 души да проверяват по документи какво тече из рафинерията в Бургас. Но няма как да контролират напълно.

Дали се правят шашми, никой не знае. Но щом една такава фирма твърди, че работи на загуба, няма как да й имаш доверие. Няма петролна рафинерия в света, която да работи на загуба.

И симпатягите от “Лукойл” сега ни се усмихват всеки ден с цени на бензина, такива, каквито бяха при цена 140 долара за барел преди 2 години.

Така са те петролните компании.

И както казва един от петролните крале от миналия век: “Петролните приятелства са хлъзгави”. Това подсказват и номерата, които си въртят или въртят на нас колективно двамата приятели Борисов и Златев.

Дали Златев лъже на карти не е важно. Важно е, че ни лъже с цените на бензина и дизела.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване