08/11/11 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

МВР: Долна пропаганда, жалко за читавите полицаи

Цветан Цветанов. Снимка: Булфото

Един приятел от МВР твърди, че сегашното ръководство (визираше Цветанов) било най-доброто от години насам. Не знам какво точно разбира той под “най-доброто”, но редица сериозни хора не са съгласни с това му мнение.

Ето примери от последните дни.

Вчера, 9-и август, вестник “Сега” публикува информация от пресконференция на зам.-министъра на вътрешните работи, в която той, между другото, казва:

- Казвате, че имате воля да прекратите даренията. Кога ще го направите?
- Като приключим с анализа. Предприели сме действия. Този размер на даренията, който виждате, че не е голям, да бъде компенсиран от държавния бюджет. Това е разпореждането и от министър-председателя. Направена е работна група и анализираме ситуацията. Аз не знам друга институция, която да е подходила толкова сериозно и прозрачно към този въпрос.
- Бойко Борисов ви каза да прекратите веднага, а вие говорите, че тепърва ще анализирате.
- Секторът “Сигурност” е много чувствителен. Не бива да се предприемат каквито и да е действия, преди да имаме достатъчно информация в конкретната сфера, която да даде възможност това да се направи така, че то да не се отрази на доставката най-вече на услугата “сигурност” на българското общество. Тук много чувствително и внимателно трябва да се разгледа всяка стъпка. Вие виждате резултатите. 40% са намалени даренията спрямо м. г. Виждате намалението, което тече от първото към второто тримесечие. Ще видим и резултатите на третото. Това е една последователна политика. Даренията се получават по закон. Ние не нарушаваме закона, както се опитват да внушат такова действие.

Днес, 10-и август, министърът Цветанов, който досега беше яростен защитник на даренията, компрометирали както министерството, така и него лично, е сменил плочата:

На 15 август подписвам заповед и от 1 септември забранявам МВР да получава дарения от фирми и граждани, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов. Той благодари за принципния коментар на “Труд” в сряда, в който го посъветвахме незабавно да спре даренията, защото те са малка сума в сравнение с бюджета на ведомството, но всяват големи подозрения.

Премиерът Бойко Борисов обеща да намери бюджетни пари, а ние ще анализираме в кои звена да ги насочим, за да компенсираме даренията, добави Цветанов, който до понеделник е в отпуск.

На такава реакция се казва: долна и пошла пропаганда.

Ако министърът наистина искаше да премахне тази “наследена от миналото практика”, той щеше да го направи още през юли 2009 г. Не е тайна, че с даренията МВР се превърна на практика в търговско дружество, продаващо защита от проверки, хайки и т.н. При това – напълно законно, за разлика от ширещата се корупция.

Не е тайна, че министърът не просто дъни себе си и руши авторитета на МВР, но сякаш е тайна, че с действията и приказките си влияе отрицателно върху имиджа на премиера, а и на другите министри. Ето и доказателства за това. Министър Дянков опровергава министър Цветанов, че парите от даренията са жизнено важни за МВР. Пословични са репликите на г-н Цветанов по адрес на съдебната система, но ето последното – за момента! – доказателство, че той говори “на едро”, без да се притеснява да заблуждава.

Преди седмици аз призовах премиера да се освободи от своя министър на вътрешните работи. Г-н Борисов не го направи, което си е негово право. Но сега, като се замислям, по-добре е да не го прави. Нека служителите в МВР сами стигнат до извода за това колко е пагубно, а не добро, управлението на Цветанов. А всички останали, които искат България да бъде нормална и демократична държава, дори и да сме малцинство, ще се наложи да се замислим сериозно кого, кога и дали да подкрепяме на следващите избори. В края ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване