08/11/11 17:31
(http://www.klassa.bg/)

Преговорите за АЕЦ "Белене" да продължат до 1 декември

Руската компания „Атомстройекспорт“ (АСЕ) предлага да се удължи срокът на договора за строежа на АЕЦ „Белене“ до 1 декември. Новото допълнение 14 към контракта вече е изпратено на НЕК. Копие ще получи и финансовият консултант HSBC. От банката се очаква до 10 септември да предложи вариант за финансиране на АЕЦ „Белене“, както и дали електроенергията от бъдещата централа ще може да се продава на конкурентни цени на Балканите.
Проектът на поредното допълнение е подготвен в съответствие с пътната карта за основните меки за реализацията на проекта, обясняват още от АСЕ. От компанията очакват да чуят мнението на българската страна по документа до 15 август.
В момента продължават преговорите за строителството на централата, като вече бе създадена финансова група, която да обсъди вариантите за намиране на пари за АЕЦ „Белене“. Източници на „Класа“ от НЕК обясниха, че основният вариант, върху който се работи в момента, е по какъв начин руската страна да финансира проекта. Възможностите са или тя да стане акционер в бъдещата проектна компания, или да бъде просто заемодател. Повече от година Москва предлага да осигури кредит от над 2 млрд. евро, с които да се покрият разходите по строежа на АЕЦ „Белене“ за 33 месеца напред. Българската страна все още не е отговорила на предложението.
Двете страни са постигнали напредък и за подписването на договора за иженеринг, доставка и строителство на АЕЦ „Белене“ (EPC контракт) , но все още няма яснота кога той ще бъде готов окончателно.
Руското предложение за удължаване на преговорите за АЕЦ „Белене“ дойде ден след като от Москва заявиха, че са готови на нови разговори за изкупуване на старото оборудване от площадката.
Независимо че договорът за изкупуване на съоръженията е изтекъл, „Атомстройекспорт“ трябва да доплати за оборудването още 40,2 млн. евро, обясниха вчера от НЕК. Към тези средства се начислява лихва за забавянето, която е за над 4 млн. евро, както и сума от недоказани от АСЕ разходи по договора за строителство, които са за 15,2 млн. евро. От българската компания не са съгласни с изводите на АСЕ, че заради изтичане на договора средствата няма да се платят. Според НЕК неизпълнението на ангажиментите на руската компания е в разрез с подписаните договори за строежа на АЕЦ „Белене“. Руската страна бе избрана за изпълнител на проекта, защото обеща да закупи старото оборудване от площадка „Белене“ без никакви уговорки, допълват още от българския обществен доставчик.
Дружеството продължава с подготовката и за съдебния иск за 61 млн. евро, който ще бъде представен в Арбитражния съд в Женева. Преди седмица енергийният министър Трайчо Трайков обяви, че до днес се очаква да има среща между НЕК и АСЕ, която да обсъди съдебните искове между двете дружества.


БЕХ избра консорциум за екооценката на газопровода до Гърция

Консорциумът Penspen Ltd - C&M Engineering SA ще изготви техническия проект и екологичната оценка за строителството на газовата връзка България-Гърция, съобщиха вчера от Българския енергиен холдинг. Двете дружества спечелиха обявената от БЕХ процедура от началото на годината. Конкурсът е възложен от българо-гръцката компания ICGB, която отговаря за газовата връзка. Очаква се проучването да започне в края на август и да бъде завършено през 2012 г., но не е ясно колко ще струва то.
Penspen Ltd е английско дружество, а C&M Engineering SA - гръцка компания, като двете в момента изготвят техническия проект и на газовата връзка между Гърция и Италия в наземната й част.
Газопроводът между Стара Загора и Комотини ще бъде с дължина 170 км и ще може да пренася по 3 млрд. куб. м природен газ годишно. За проекта е отпуснато европейско съфинансиране от 45 млн. евро по програмата за възстановяване на ЕК.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване