08/11/11 17:30
(http://www.klassa.bg/)

Продажбата на държавните дялове на ЕРП-та приключва до края на годината

Борсовите продажби на миноритарните държавни дялове в трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН ще приключат в периода ноември -декември тази година, заяви изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов, цитиран от Медиапул. Инвестиционните посредници бяха избрани в средата на юни. От тях се очаква да изготвят профили на потенциалните инвеститори, проспектите на дружествата и да очертаят перспективите пред енергийния пазар в България. В подготовката на този анализ ще участва и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).
Според представители на мажоритарните собственици в ЕРП-тата не би се появил сериозен кандидат за малките дялове, ако ДКЕВР не излезе с поне петгодишен анализ за развитието на цените на тока. Без такава прогноза биха участвали по-скоро български и чужди финансови инвеститори, които ще дадат ниска цена и после според решенията на регулатора за цените на тока ще търгуват акциите си. Независими експерти припомнят, че преди приватизацията на 67 % от трите ЕРП-та през 2004 г. имаше тригодишен график за повишаване на цените на тока, за да се направят активите по-привлекателни. Освен това на купувачите бе гарантирана възвръщаемост от 16 % за първите три години, която след това бе намалена на 12 % за две години, за да стигне до нула през 2010 г.
Повишението на цените на тока тогава е било необходимо, защото са се продавали мажоритарни пакети и собствениците им имат следприватизационни задължения, докато сега това не се налага, поясни шефът на АПСК.
Според него е грешна тезата, че заради натиска на цените на тока бъдещите купувачи ще дадат ниски цени за държавните дялове. “Ако мажоритарните собственици наистина са реинвестирали печалбата си в мрежата, както те твърдят, това ще означава, че дружествата са в прекрасно състояние и правителството ще постигне по-висока цена от тази през 2004 г.“, посочи приватизационният шеф. Инвестиционните посредници за продажбата на държавните дялове в Е.ОН, ЕВН и ЧЕЗ ще направят анализ на активите на трите дружества, за да се определи началната цена на акциите, допълни Караниколов. Той е убеден, че ще има голям интерес към енергийните дружества, тъй като секторът по принцип гарантира сигурни печалби. Приватизацията не е тази, която ще реши проблемите на мажоритарните собственици с ДКЕВР, каквито надежди явно те имат. Ние не може да се бъркаме в работата на комисията, уточни Караниколов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване