08/12/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Започва надпревара за подводните съкровища

Подводницата “Мир 1″ стигна дъното на океана под Северния полюс и заби там руското знаме. Кремъл не крие апетитите си към природните богатства в региона. Снимка от телевизионния екран

Писателят Жул Верн е наречен от съвременниците си фантазьор, когато през 1870 година слага в устата на главния герой на романа си “20 000 левги под водата” следните думи: “На морското дъно има в изобилие цинк, желязо, сребро и дори златна руда.” “Измислицата” тогава вече е реалност. Неизмеримите находища, за които Верн само фантазира, наистина съществуват. Амбициозни държави и могъщи концерни се въоръжават за надпреварата за суровини, които лежат на дълбочина до 11 километра под морската повърхност.

Според Международния орган по морското дъно към ООН в тази зона има около 500 милиарда тона “манганови буци” - парчета руда с големина на картоф, които нарастват с едва 5 милиметра за един милион години. Във вътрешността им се съдържат ценни суровини, най-вече мед, никел и необходимите на много технологични концерни редкоземни метали като лантан и неодим. Според най-високите оценки стойността на тези руди (според сегашната пазарна цена на съответните суровини) се равнява на фантастичните 33 трилиона долара. Това са пари, които премахват всяко колебание у страните, подписали Конвенцията на ООН по морско право. Международният орган по морското дъно, чието седалище е в град Кингстън, Ямайка, регулира правомерното използване на морското дъно.

Ценовите скокове на пазара на суровини и свързаните с тях възможности за печалба въздействат на правителствата и концерните като звън на будилник. “Все повече държави започват подготовка за експлоатация на морските дълбини”, отбелязва Кристиан Райхерт, ръководител на департамента за изследвания на морските суровини в германския Федерален институт за геоложки науки и суровини. Райхерт е представител на германското министерството на икономиката в САЩ.

Германия, например, си е осигурила за проучвания площ от 75 000 квадратни километра в средата на Тихия океан. В тази “германска зона” между Хаваите и Мексико би трябвало да има залежи на суровини за 561 милиарда долара според сегашните пазарни цени. Това е близо 30 пъти над борсовата цена на международен концерн като Thyssen-Krupp. Големи суровинни концерни като BHP Billiton, Rio Tinto и Vale, но и новопоявили се компании като канадската Nautilus или американската Neptun вече правят проекти за инвестиции.

Бизнесът на тези нови компании е свързан най-вече с проучвания и подготовка за професионална експлоатация. Старите и нови световни сили обаче също се насочват към морските дълбини. Преди няколко дни китайски апарат се спусна до 5000 метра - дълбочина, непостигана преди. С дългия 8,20 метра батискаф “Цзяолун” трима океанолози се потопиха за четири часа във водите на Тихия океан, проучвайки потенциални находища за гладния за суровини Китай.

Германските компании също искат да се включат в печалбите. За корабостроителната индустрия бумът на морското дъно е като печалба от тотото. Вместо обикновени товарни кораби корабостроителници като J.J. Sietas от Хамбург, P+S Werfen и Nordic Jards искат да строят високотехнологичните кораби, които ще бъдат необходими. До редицата средно големи компании се наредиха и концерни като Siemens, който се надява да осигурява с електроенергия подводните заводи.

Водещите политици на Франция имат добър усет за включване в нови области, които представляват интерес за страната. Поради тази причина вниманието бе привлечено към реч, която френският премиер Франсоа Фийон произнесе в началото на юни. “Надеждите са големи и от икономическа гледна точка в играта е заложено много”, заяви довереникът на президента Никола Саркози и допълни, че в морските изследвания Франция би трябвало да бъде сред основните играчи. “Франция и Европа трябва бързо да заемат своето място. Ако не направят това, то други страни ще поискат разрешителни”, отбеляза Фийон. От изявлението  му се разбра едно - в дълбините на океана може ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване