08/13/11 06:36
(http://e-vestnik.bg/)

За една обява на обсерваторията в Рожен или как българските мозъци изтичат в чужбина

364 лв. заплата за астроном… Наистина, по някой Бербатов е достатъчен, за какво ни е физика?

Кулата на големия телескоп нощем. Снимка: nao-rozhen.hit.bg

Националната астрономическа обсерватория към БАН в Рожен, Родопите, е публикувала обява на сайта си (nao-rozhen.org), която предизвиква смях и гняв, и се разпространява по блогове и страници във Фейсбук.

Според обявата обсерваторията търси млад специалист с брутна месечна заплата 364 (триста шестдесет и четири) лева = 186 € (сто осемдесет и шест евро). Той ще работи по 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, ще се занимава с научна работа, и с организационна, помощна работа в обсерваторията, трябва да знае 2 западни езика, един от които английски, да познава няколко различни операционни системи и програмиране, да умее да обработва и анализира изображения, да работи с телескопи и т. н. Ето тук цялата обява, тя е съзнателно предизвикателна, за да направи впечатление с абсурдността си. Но това е реалната заплата, която може да предложи бюджетът на БАН.
Едно сравнение може да покаже защо институти и университети по света са пълни с българи.
От справка за заплащането на астрономи в САЩ се вижда, че то за младши астрономи е около 43 000 – 44 000 долара годишно (около 3600 долара месечно), а средно в тази област заплатите са над 70 000 долара годишно (над 5800 долара месечно – виж тук).
Старши изследователи взимат по 80 000 – 90 000 долара годишно, а директори на обсерватории и мениджъри на проекти взимат по 160 000 – 180 000 долара годишно.

Никола Петров показва сателитните антени за Интернет, чрез които астрономите на Рожен поддържат непрекъсната връзка с колегите си по света. Снимка: авторката

Например в обсерваторията “Смитсониън” средната заплата за астрофизик е над 5400 месечно, а достига и до 7000 долара месечно (виж тук). За различни изследователи и работници в обсерваторията най-ниските заплати са около 3500 долара месечно, а средно са между 4000 и 5000 долара месечно. Това се смятат за сравнително ниски заплати в голям град в САЩ, но за работник в обсерватория, на който в повечето случаи е осигурено и жилище, заплащането е съвсем прилично.

Справка за средните заплати на чужди учени астрономи, получили виза H1B или Зелена карта, които са работили в САЩ през последните 10 години, показва, че са получавали заплати между 52 000 и 65 000 долара годишно (между 4300 и 5400 долара месечно – виж тук).
Защо му е на един български астроном с два чужди езика да отива да работи в обсерваторията в Рожен, като може да кандидатства за работа в Щатите и с неговата квалификация да получи виза H1B и Зелена карта?

И това реално се случва.
Не става дума държавата да даде заплати от по 5000 лв. на месец за млад специалист или преподавател в университет, но да отпусне поне достойни заплати от над 1000 лв. за хора, които са решили да се посветят на наука. Сегашните са подигравка.

Чорбаджиите - преди и сега

Дянков и Борисов орязаха бюджета на БАН и задължиха академици и професори на възраст над 65 г. да се пенсионират, да дадат път на младите. И те се пенсионираха, но със сегашния си бюджет БАН не може да назначи млади учени, защото предлага дори още по-ниски заплати от тази в обявата на обсерваторията. БАН просто се обезкърви.
Тоест, на практика, без да го казва официално, държавата извършва геноцид върху науката и в БАН просто става дума за ликвидация.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване