08/14/11 19:55
(http://www.klassa.bg/)

Икономиката ни забавя темп през второто тримесечие

През второто тримесечие на 2011 г. се отбелязва слаб растеж от 0,1% на БВП спрямо първото тримесечие на годината, отчитат от НСИ. Според статистиката на годишна база ръстът е 1,9%. Това е забавяне на възстановяването на икономиката, тъй като през първото тримесечие ръстът на годишна база (сезонно изгладен) бе 3,4%, отчитат още от НСИ, въпреки че обявените показатели са по експресни оценки, а официалните данни ще бъдат обявени на 6 септември. Според експертите вероятна е ревизия към повишение, тъй като през последните 4 тримесечия разликата между експресните и официалните данни е била от 0,1 до 0,9 пр. пункта подобрение. Основен принос за регистрирания положителен икономически растеж има износът на стоки и услуги, който се увеличава с 11,6%.
Най-голям дял от 76,4% в БВП заема крайното потребление, което възлиза на 14 301 млн. лв. От април до юли инвестициите заемат дял 24,5% от БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно за разлика от търговското салдо по платежния баланс, отичат от НСИ. Износът на стоки и услуги през второто тримесечие намалява с 0,5% спрямо предходното. През същия период вносът на стоки и услуги се увеличава с 2,4% спрямо първите три месеца на 2011 г. Инвестициите за тримесечието също нарастват с 9,5% спрямо същото на миналата година.


 Нулева инфлация през юли

През юли цените на стоките и услугите в България са се запазили на нивото от предходния месеци и така инфлацията на месечна база е нулева, сочат данните на НСИ. Годишната инфлация се забавя до 4,4% спрямо юли 2010 г., след като през юни показателят беше 4,8 на сто. От началото на годината цените на стоките и услугите са се повишили с 1,8%. На годишна база най-много са се увеличили храните и безалкохолните напитки - с 9%, транспортът - с 8,4%, цените на ресторантите и хотелите - с 3,2%, на облеклото и обувките - с 3%. През юли са поскъпнали с 2,2% спрямо юни стоките и услугите за свободно време и развлечение. Цените на транспорта се покачват с 1,3%, а на ресторантите и хотелите - с 0,6%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване