08/14/11 19:10
(http://www.klassa.bg/)

Инвестициите ще намалят емисиите парникови газове

Важно е дали самите ТЕЦ-ве са поискали удължаване на срока за получаване на безплатни квоти за периода от 2013 г. до 2020 г. Ако е така, стоят два въпроса. Първо, дали ще могат да бъдат изпълнени всички ангажименти в срок, така че да стартира такава процедура и съответно да бъде или не одобрена от ЕК. Вторият въпрос е свързан с една национална програма за инвестиции, която да разглежда начините за намаляване емисиите на парникови газове, тя да бъде достатъчно подробна, детайлизирана и обоснована.
Доколко добър е този вариант зависи от това как решението ще рефлектира върху цената на произвежданата електроенергия и върху въглеродната й интензивност. Допреди месец нямаше сигнали, че Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще иска дерогация.
В България възможността за дерогация засяга основните централи, включени в търговията с емисии – ТЕЦ „Марица-Изток 1“, ТЕЦ „Марица-Изток 2“, ТЕЦ „Марица-Изток 3“. При ТЕЦ-Варна стои и въпросът за необходимостта от инвестиции, така че да остане на пазара след 2014 г.. ТЕЦ-овете трябва да са заявили интерес за дерогация, трябва да има готовност за реализация на конкретни проекти за намаляване на емисиите. Те трябва да бъдат аналогични на количествата квоти, които биха купували (на спестените средства от свободните квоти, които ще им бъдат разпределени). Конкретна цифра едва ли ще бъде коректна (бел. ред. беше коментирано, че става дума за над 3 млрд. евро). Важно е какъв ще бъде моделът, по който ще бъдат разпределени тези квоти за следващия програмен период. На база на тази оценка централите ще направят инвестиционни предложения. Най-големият замърсител е държавната ТЕЦ „Марица-Изток 2“. Това означава в голяма степен свобода на държавата да предложи проекти, в т.ч. ниско въглеродни проекти.
Трябва да се подготвят проекти с висока възвръщаемост на инвестициите. Те трябва да водят до намаляване на цената на електроенергийния микс, да намаляват въглеродния интензитет на произвежданата електроенергия (количеството отделени емисии на парникови газове). Трябва да са свързани и с подобряване на енергийната ефективност на пренос на произвежданата електроенергия. Тези инвестиции могат да се направят и без дерогация, но цената на електроенергията ще бъде по-висока. И инсталациите ще калкулират своите разходи в крайната продажна цена, включително и допълнителните разходи за инвестиции.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване