08/14/11 19:43
(http://www.klassa.bg/)

Искат референдум за членството на Великобритания в ЕС

Натискът срещу британския премиер Дейвид Камерън за свикване на референдум за членството на страната в ЕС нараства, съобщи "Обзървър". Това е заради намерението му да подкрепи европейската фискална интеграция, което заплашва фундаментално да промени британските отношения с Европа. Депутатите - консерватори и лейбъристи, вярват, че ако еврозоната се придвижи към единна данъчна система, чийто застъпник е и финансовият министър Джордж Озборн, тогава ЕС ще стане съвсем различна организация от тази, към която Великобритания се присъедини през 1973 г. Много хора се опасяват, че натискът върху Лондон да приеме данъчните и регулаторните политики на съюза ще се засили, ако бъде създаден фискален съюз, дори при положение че Великобритания има своя собствена валута.
"Ясно е, че съюзът върви с пълна скорост към създаване на една държава. При това положение няма никакво съмнение, че на британците трябва да бъде предложено да гласуват дали искат да са част от това", заяви консерваторът евроскептик Стийв Бейкър.
Според "Обзървър" Комитетът за проверка на европейските документи в британския парламент ще извърши свое проучване на ефекта, който един фискален съюз в еврозоната ще има върху британската икономическа независимост. Председателят на комисията, консерваторът Бил Кеш, заяви: "Да се позволи на страните членки да създадат фискален съюз, е катастрофа. Трябва да има референдум в светлината на такава основна промяна в отношенията ни с Европа."
В продължение на десетилетия външното и финансовото министерство на Великобритания се противопоставяха и твърдяха, че Лондон ще наложи вето на ходове към т. нар. Европа на "две скорости" (по-голяма интеграция на различните нива в ЕС), защото смята, че това ще доведе до натиск към страните, които не принадлежат към централното ядро на съюза и те ще започнат да губят суверенитета си. Но заради кризата в еврозоната Озборн и Камерън престанаха да се противопоставят и сега смятат, че единственият шанс за оцеляване на еврото е, ако ЕС подкрепи по-голяма координация на своята данъчна политика.
"Джордж Озборн и Дейвид Камерън обмислят нов политически хазарт, така както направиха със съкращаването на разходите", заяви Олаф Крам, експерт от организацията "Политическа мрежа". Според него по-нататъшна интеграция сред еврочленовете може да промени процеса на взимане на решения из цяла Европа. А това ще затрудни Великобритания да стои извън еврозоната и в същото време да продължава да направлява европейската политика в определени области.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване