08/14/11 07:28
(http://radiomilena.com/)

Крадат ни пинкода с очила

Пазете се – туристическият сезон е в разгара си и бандити са напълнили със скиминг устройства банкоматите по морето. Внимавайте, когато теглите пари, защото данните от картите ви лесно може да бъдат копирани и след няколко дни да се окажете без пукната пара. Това съветват антимафиоти и банкери.
“По Черноморието и в големите курорти има поток от хора и за кратко време поставеното на банкомат скиминг устройство може да заснеме данните на много карти”, предупреждава шефът на “Трансгранична организирана престъпност” в БОП – Пловдив, Георги Михайлов, цитиран от БургасНюз.
У нас няма статистика колко души годишно стават жертва на подобни престъпления. Михайлов обаче е категоричен, че в БОП все по-често работят по такива сигнали.
Групите на т. нар. скимингари, които ловят пинкодовете и информацията на картите, стават все по-изобретателни. Напоследък използват слънчеви очила с вградена в рамките миниатюрна видеокамера, така че, стоейки зад клиента пред банкомата, да запишат кода на картата му, без той да разбере какво се случва.
Облечен спретнато бандит, въоръжен със специалните очила, стои небрежно на няколко метра от устройството за плащане. Гледа встрани, уж че чака някого, или чете вестник. През това време очилата фотографират цялата информация, която клиентът въвежда на банкомата. Видеокамерите на някои модели шпионски очила са с толкова висока резолюция, че успяват да правят качествени записи и от 10-15 м, казват антимафиоти.
Миниатюрното колкото главичка на топлийка устройство може да заснема видео с резолюция 736×480. Вградената памет е 4 гигабайта и побира запис с времетраене до 2 часа. Моделите са от 39 до 150 лв.
Има и очила, които осигуряват добра видимост и зад гърба на този, който ги носи. Те са със специално покритие на стъклата, което позволява да се гледа през тях и едновременно с това да се вижда какво става отзад.
Така крадецът на кодове може да стои с гръб към банкомата и въпреки това да има поглед какъв ПИН въвежда клиентът.
Друга мода на скимиращите устройства е нова записвачка с четяща глава, която копира информацията от магнитната лента. Разработена е от румънски специалисти преди 1-2 г. Поставя се в отвора на банкомата, където се пъха и самата карта. Така се монтира и обичайно използваната от скимингарите “втора уста” на терминала, но тя е по-голяма и всеки наблюдателен човек може да я забележи. За да бъде лесно демонтирана, е нестабилно залепена с тиксо или леко лепило.
Цената на записвачките на черния пазар е от 500 до 2000 евро.
Най-скъпите са с монтирани камера и блутут, който директно предава източените данни на определено разстояние, разказват разследващи.
Престъпните групи понякога си ги дават под наем – срещу процент от източените пари. Средно един бандит от лидерите на скимингарска банда може да изкара между 300 000 и 400 000 евро на месец, казват разследващи.
В групата обичайно участват 3-4-ма души. На върха може да има бос, но и бандата да действа самосиндикално. В нея участва техничар, който изготвя устройствата, друг се занимава с отливките за клавиатурите, трети поставя записвачките по банкоматите. Най-ниско в йерархията е човекът, което източва парите от банкомати или чрез покупка на черна техника, златни накити и скъпи часовници в големи молове и хипермаркети. Т.нар. дърпачи са тези, които горят при полицейска акция, затова бандитите вербуват млади момчета на възраст 18-23 г. Те получават около 500 лв. чисти, а босовете им поемат пътните разходи, храната и престоя в хотел. Скимираната информация обикновено им се изпраща по пощата или куриер, скрита в колети с плейъри, дивидита, твърди дискове.
Последно ниво в йерархията на скимингарите са били и повечето българи, които в началото на месеца бяха заловени при операция “Шок” на ГДБОП в координация с Европол и Сикрет сървис.
Георги Михайлов, шеф на сектор в БОП разказва за най-разпространените начини за скимиране на банкови карти:
Първо се свалят данните от дебитните или кредитните карти. Това става със стационарни устройства, поставени на банкоматите, или с преносими електронни устройства, които се използват в заведения, магазини и хотели. В тези обекти има ПОС терминали, чрез които се плаща сметката. Когато член на групата е служител в този ресторант или хотел, се използва моментът, в който клиентът добросъвестно предоставя картата си за плащане. Преди тя да бъде поставена в законното ПОС терминално устройство, се скимира набързо с нелегалния уред.
Освен информацията, която е на магнитната лента, трябва да бъде установен и пинкодът. Това става с поставена гъвкава клавиатура върху истинската на банкомата или чрез монтирана видеокамера в близост.
Друг вариант е т.нар. сърфиране през рамо – когато теглите пари от банкомата, някой от опашката зад вас вижда пинкода ви.
След като се напаснат данните, се качват чрез компютър на нова карта, т.нар. бяла пластика. Тя е без надписи, с магнитна лента. Някои групи правят карти, като използват устройства, които могат да нанасят бои, правят печат, релеф с имената. Тези фалшификати се използват предимно в търговската мрежа. Белите пластики служат за източване на суми от банкомати.
Тъй като ПОС терминалите имат лимит у нас – за денонощие е 400 лв., а в чужбина сумата е по-голяма, престъпниците теглят пари 2-3 минути преди и след полунощ, за да могат да дръпнат два дневни лимита.

СЪВЕТИ

Не оставяйте картата си без надзор в хотел или ресторант, а по време на транзакция в търговски обект не я изпускайте от поглед, съветва Цанко Митев, регионален директор на банка в Пловдив.
При плащане на ПОС терминал изискайте устройството да ви бъде донесено или придружете служителя до него. Картата не бива да се оставя на рецепцията в хотел.
Направете си абонамент за есемес информация за всеки опит за оторизации с вашата карта и справки за разполагаемо салдо.
Когато получите пинкода в банката, го запомнете, а пликът с информацията унищожете. Не го казвайте на никого. При промяна на пина не използвайте поредни цифри и такива, които лесно могат да бъдат разгадани. При въвеждане или промяна на пин, прикрийте със свободната си ръка клавиатурата.
При теглене използвайте банкомати в офиси на банки, хотели или административни сгради, на оживени и осветени места. Преди да пъхнете картата си в процепа на банкомата, огледайте устройството – дали нещо в него ви се струва необичайно или подозрително.
Ако при опит за транзакция картата ви остане блокирана в банкомата, незабавно се свържете с банката – издател на картата. При никакви обстоятелства при задържане на картата от устройството не приемайте помощ или съвети от притекли се доброжелатели.
Ако сте заявили разписка за операцията от устройството, винаги я вземайте.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване